TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Faik Yavuz, iyi işleyen bir uluslararası tahkim merkezinin, İstanbul'u, dolayısıyla Türkiye'yi çekim merkezi haline getireceğini söyledi.
İstanbul Uluslararası Tahkim Merkezi Konferansı'nın açılışı TOBB Birlik Merkezi'nde yapıldı. Konferansın açılışında bir konuşma yapan TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yavuz, uluslararası ticari tahkimin, uluslararası ticari uyuşmazlıkların çözümünde en çok tercih edilen çözüm mekanizması olarak kabul edildiğini ifade ederek, tahkimin, 'vakit nakittir' anlayışında olan işadamları için taşıdığı öneme işaret etti. Bilgisayarın bir tuşuyla ticaret yapılabildiğini, dolayısıyla çıkan sorunların da çok hızlı halledilmesi gerektiğini dile getiren Yavuz, devrin büyük balığın küçük balığı değil, hızlı balığın büyük balığı yediği bir devir olduğunu kaydetti. Yavuz, "O nedenle uyuşmazlıkları, anlaşmazlıkları hızlı bir şeklide karara bağlayan tahkim gibi mekanizmalar çok önemli" ifadelerini kullandı.
Tahkim uygulamasının üst seviyelerde olduğu ülkelerde, siyasi istikrarın ekonomik gelişmeyi olumlu etkilediğine dikkat çeken Yavuz, ekonomik gelişmeyle birlikte tahkime olan ilginin ve ihtiyacın da arttığı ifade etti. Son 10 yılda Türkiye'nin, ekonomik kalkınma noktasında çok önemli mesafeler kat ettiğine dikkat çeken Yavuz, Cumhuriyetin 100. kuruluş yıldönümü olan 2023 yılında, Türkiye'nin, dünyanın 10 büyük ekonomisinden biri olma hedefini taşıdığını vurguladı. 2023 yılına fazla bir zaman kalmadığına işaret eden Yavuz, "Hızlı ve etkili işleyen hukuk sistemi, bugün bizim için elzem noktada. Dolayısıyla, İstanbul Uluslararası Finans Merkezi ve İstanbul Uluslararası Tahkim Merkezi projeleri, hedeflerimize ulaşma anlamında çok doğru adımlardır. Bu tür merkezlerin sadece kurulması yeterli olmaz" dedi.
Tahkim mekanizmasının, özel sektörün yanı sıra kamu idarelerinde ve hukuk organlarında da kabul gören bir mekanizma olması gerektiğini dile getiren Yavuz, Türkiye'nin, coğrafi konumu ve hukuk sistemi bakımından bölgede önem arz eden bir ülke olduğunu, bu avantajlı durum dikkate alındığında iyi işleyen bir uluslararası tahkim merkezinin, İstanbul'u, dolayısıyla Türkiye'yi çekim merkezi haline getireceğini söyledi. Yavuz, "İstanbul, tarihi derinliği, coğrafi konumu, ticaret hacmi, ulaşım kolaylığı ve ticaretin yoğun olduğu bölgelere yakınlığıyla, bu potansiyele fazlasıyla sahiptir'' dedi.
Yavuz, herkesin ortak çalışmasıyla İstanbul Tahkim Merkezi'nin, hedeflenen konumuna ulaşacağına inandığını söyledi.
(ZÇ-ÖZ-Y)

30.11.2012 13:25:56 TSI

Editör: Wan Haber