İstanbul park forumları, Van’daki konteynir kentlerde yaklaşık üç aydır elektriksiz yaşayan depremzedelerin kalıcı konut talebinin karşılanması için Cumartesi akşamı Kadıköy’de eylem yaptı. 
 
“Van üşüyor, biz de üşüyoruz”, “Diren Van halkı, İstanbul seninle”, “Savaşa değil, Van halkına bütçe” sloganlarıyla battaniyelere sarılarak boğa heykelinden Kadıköy iskelesine yürüyen forumlar, basın açıklamalarında “Forumlar, sorunlar çözülünceye kadar konunun peşinde, depremzedelerin yanında olacaktır. Konteynir kentlerde yaşayan depremzedelerin elektrikleri vakit kaybedilmeden tekrar bağlanmalıdır. Ailelerin sağlık , eğitim, sosyal ve kültürel ihtiyaçları derhal insani koşullara kavuşturulmalıdır. Ardından kalıcı çözüm için adım atılmalı, depremzedelerin konut ve işsizlik sorunları hızla çözülmelidir” dedi. 
 
"75 milyon depemzedelerin sessiz çığlıklarına destek olsun" 
Anadolu , Tahirpaşa ve Kayaçelebi konteynir kentlerini temsilen Van’dan gelerek eyleme katılan sözcü Ali Ahi, “Anayasal hakkımız olan barınma hakkı için 74 gündür açlık grevindeyiz. Depremde ev ve işlerini kaybeden insanlar şimdi de devletin zulmüne uğruyorlar. Bize ‘Konteynir kentte iki yıl kaldınız, şimdi başınızın çaresine bakın’ diyorlar. Valiliğin sözde kira yardımı sözü birçoğumuzu kapsamıyor. Biz valiliğe, ‘Kira yardımına ayırdığınız parayı kalıcı konut taksitleri için kullanın’ dedik. Fakat yetkililerle görüşmelerimiz bir sonuç vermedi. Ankara ’ya yalan yanlış raporlar gönderiliyor. Biz Ankara’nın olaya el atmasını ve müfettiş görevlendirilmesini istiyoruz. Kısa vadede elektriğimizin geri verilmesini, eğitim, sağlık ve psikolojik destek istiyoruz. Uzun vadedeyse kalıcı konut ve devlet desteğiyle iş imkanı istiyoruz. 75 milyon, depemzedelerin sessiz çığlıklarına destek olsun, sahiplensin” diye konuştu. 
 
Bazı eylemcilerin montlarını çıkartarak atletlerle yürüdüğü protestonun sonunda Van’a gönderilmek üzere getirilen battaniyeler iskeleye bırakıldı. 
 
Ne olmuştu? 
Van’da dört konteyner kentte (Anadolu, Tahirpaşa, Kayaçelebi ve Alkanat) 150 civarında kiracı depremzede aile yaklaşık üç aydır elektriksiz yaşıyor. Çoğu kiracı olan aileler, depremden sonra inşa edilen konutlarda hak sahibi değil. Anadolu konteynir kenti, kalıcı konut talebiyle 27 Ağustos’ta, Tahirpaşa konteynir kenti de 19 Ekim’de açlık grevine başladı. Soğuklar başlamasına rağmen konteynerlerin içine yangın tehlikesi yüzünden soba kurulamıyor. Yemeklerse sokakta, taş üzerinde yakılan ateşte pişiyor. Zehirlenme vakalarının sık sık yaşandığı kentlerde özellikle de çocuklar hijyenik olmayan koşullardan dolayı bulaşıcı hastalık riski altında.
Elif İNCE / Radikal
Editör: Wan Haber