Güneş gazetesi yazarı Arif Temir okurlarına işsizlik maaşı hakkında ayrıntılı bilgi verdi:

Çalışan birisinin işsiz kalarak işsizlik maaşı alması ve maaş alırken de Türkiye İş Kurumunun düzenlemiş olduğu işbaşı eğitim programlarına katılması durumunda çifte maaş alabiliyor. Konuyu ayrıntılarıyla açıklayalım.

İŞSİZLİK MAAŞI ALMA ŞARTLARI:

İşsizlik maaşı alabilmek için
· Kendi istek ve kusuru dışında işsiz kalmak,
· Hizmet akdinin feshinden önceki son 120 gün içinde prim ödeyerek sürekli çalışmış olmak,
· Son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olmak,
Şartlarını taşımak gerekiyor. Buna göre;

· 600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 180 gün,
· 900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün,
· 1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 300 gün,

İşsizlik maaşı ödeniyor.

İŞSİZLİK MAAŞI MİKTARI NE KADAR? 
Günlük işsizlik ödeneği/maaşı, sigortalının son dört aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının yüzde kırkı olarak hesaplanmaktadır. Bu şekilde hesaplanan işsizlik ödeneği miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde seksenini geçememektedir. Buna göre, işsizlik maaşı en az 659 TL, en fazla ise 1.318 TL olarak ödeniyor.

İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMI
Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğünce yürütülen işbaşı eğitim programları ile iş kurumuna kayıtlı işsizlerin yine kuruma kayıtlı işyerlerinde sahip oldukları mesleki bilgilerini uygulama yaparak pekiştirmeleri, iş ve üretim süreçlerini bizzat görerek öğrenmeleri sağlanıyor. İşbaşı eğitim programına katılmak için;

- 15 yaşını doldurmak, 
- Kuruma kayıtlı olmak, 
- İşsiz olmak ,
Şartları aranmaktadır.
Ayrıca ön lisans dahil üniversite öğrencisi olanlar, dul ve yetimlerde de programa katılabiliyor.

İŞBAŞI EĞİTİMİNDE NE KADAR PARA VERİLİYOR?
Program, yılda azami 320 fiili gün ve haftalık en fazla 45 saat olarak uygulanıyor. Programa katılanlara günlük 50 TL zorunlu giderlerini karşılamak için para veriliyor. Buna göre programa katılanlara aylık olarak net asgari ücret (1.300 TL) düzeyinde para ödeniyor.

ÇİFTE MAAŞIN MİKTARI NE KADAR? 
İşsizlik sigortasından maaş ödemesi en az 6 en fazla 10 ay ödeniyor. İşsizlik maaşına hak kazananlar işsiz kaldıklarından itibaren bir ay içerisinde işsizlik maaşına başvurup aynı zamanda iş kurumuna işbaşı eğitimi içinde başvuru yaptıkları takdirde işsizlik maaşı ile birlikte işbaşı eğitim parasını da alabiliyorlar. Buna göre, işsizlik maaşı en az 659 TL, en fazla ise 1.318 TL olarak ödenmektedir.

İşbaşı eğitim programı kapsamında çalışanlara ödenmekte olan maaş tutarı ise 1.300 TL’dir. Buna göre her iki uygulamadan yararlanan işsiz birisi 1.959 TL ile 2.618 TL arasında gelir elde edebilecek. Bu uygulamaya göre işsiz birisi en az 1.959 TL maaş alacak. Günümüz şartlarında çalışmadan 1.959 TL maaş almak oldukça önemli.

Editör: Wan Haber