Tekbaş Sulama İnşaat ve Tarım Şirketi ve Netafim tarafından Adana Ticaret Odası Sosyal Hizmetler ve Eğitim Vakfı (ATOSEV) Sosyal Tesislerinde 'Mucize Besin: Karpuz' konu başlığı altında bir konferans düzenlendi. Etkinliğe konuşmacı olarak katılan İsrailli agronomist (bilimsel tarım uzmanı) Eli Matan, doğru aşamaları uygulayıp, bilinçli bir üretim yapılması halinde karpuzdaki verimin de artacağını vurguladı.
"MUTLAKA TOPRAK ANALİZİ YAPILMALI"
Karpuzun vitamin açısında da oldukça zengin olduğu bilgisini de veren Matan, "Karpuzda, bol miktarda likopen, B1, B2, C vitaminleri, demir ve potasyum gibi vücudumuzun ihtiyaç duyduğu birçok vitamin bulunuyor" dedi. Çiftçilere toprak analizi yaptırmaları çağrısında bulunan Matan, toprakta bulunan bitki besin maddesi miktarı ve yetiştirilecek bitkinin, gübre cinsi ve miktarının belirlenmesi için sadece tabloların da yeterli olmadığının altını çizdi.
"KAPRUZ KISIRLIKTA ETKİLİ"
Matan, "Kendi toprağınızın yapısı kullanılacak ilaç ya da gübre miktarını değiştirebilir'' ifadesini kullandı. Karpuzda kısırlığı önleyici 'sitrulin' maddesinin olduğuna işaret eden Matan, söz konusu maddenin vücutta arginin üretimini arttırdığını anlattı. Matan, sitrulin maddesinin de karpuzda en çok kabuğundaki beyaz kısımda bulunduğunu da sözlerine ekledi.
(AKL-Y)

27.01.2013 11:04:08 TSI

Editör: Wan Haber