Muhafazakar Yükseliş Partisi lideri Ahmet Reyiz Yılmaz, İsrail'de oluşacak muhtemel koalisyon hükümetinin Türkiye ile ilişkileri düzeltme noktasında olumlu bir gelişme olduğunu söyledi.
Muhafazakar Yükseliş Partisi'ni kurarak yerel seçimlere hazırlanan Ahmet Reyiz Yılmaz, İsrail'de seçim sonuçlarını değerlendirdi. İsrail'in inşaat sektöründe önemli bir yere sahip olan ve İsrail siyasetini de yakından tanıyan Yılmaz, İsrail'de oluşacak olan koalisyon hükümetinin Türkiye-İsrail ilişkilerini biraz daha olumlu etkileyeceğini söyledi. "Önceki hükümetten daha ılımlı, daha uygun bir hükümet ortaya çıkabilir" diyen Yılmaz, "Liberman'ın kuvvet kaybetmesi sadece Türkiye açısından değil, İsrail açısından da olumlu bir durumdur bütün dünya dengeleri göz önüne alındığında. Türkiye ile ilişkileri düzeltme noktasında bu olumlu bir gelişmedir. O nedenle yeni yapının ben Türkiye ilişkilerine de olumlu katkı yapacağını düşünüyorum" dedi.

"HANGİ PARTİ GELİRSE GELSİN, İSRAİL'İN İRAN POLİTİKASI DEĞİŞMEZ"
"İsrail parlamentosunda 120 sandalye var. Hangi parti gelirse gelsin İran politikası değişmez" diyen Yılmaz, İsrail'in ırk ve din temelli bir ülke olmasından dolayı dış tehditlere karşı politikasının değişmediğini savundu. Yılmaz, "İran İsrail'i ne kadar ilgilendiriyorsa, İsrail'den daha çok bizi ilgilendirmek zorunda. Bizi de ilgilendiriyor. Çünkü İran'ın bölgede muhtemel bir Çin ve Rusya eksenli hakimiyeti bölgede bir Şia rahatsızlığına dönüşebilir, bölgesel liderliğe dönüşebilir. Türkiye'yi de rahatsız eder bu durum. Bu nedenle İran politikası sadece İsrail sorunu değil, Türkiye, Amerika, İsrail ve Batı'nın ortak sorunudur" şeklinde konuştu.

İSRAİL'İN NATO ÜYELİĞİ
Muhafazakar Yükseliş Partisi lideri Yılmaz, Türkiye'nin İsrail'in NATO üyeliğine karşı çıkışının devam etmesi durumunda bunun Türkiye'nin zararına olabileceğini savunarak, bu konuda Türkiye'nin ısrarcı tutumunu değiştirmesi gerektiğini gündeme getirdiğini söyledi. Yılmaz, "2012 bitmeden geçen ay Türkiye bu ısrarlı vetodan vazgeçti, İsrail'in NATO'da bazı tatbikatlar hariç toplantılara katılabileceği yönünde o keskin vetosunu kaldırdı hükümet. Şimdi bana göre hükümetin önündeki en büyük engel, en büyük sıkıntı ve onu bekleyen, yani hükümeti bekleyen en büyük problem İsrail'in NATO üyeliğidir. Amerika ve diğer NATO üyeleri İsrail'in kesinlikle NATO üyesi olması için her şeyi yapacaklardır. Bunun çok önemli bir gerekçesi var. O da şu; Türkiye bir NATO üyesi ülkedir, İsrail'in NATO üyesi olması durumunda İsrail toprağına yapılacak bir saldırı, Türk toprağına yapılmış sayılacaktır. Dolayısıyla Türkiye ile İsrail entegrasyonun sağlanabilmesi için İsrail'in NATO üyeliği bitirilmeden ben İran'a bir saldırı beklemiyorum açıkçası. Önce İsrail'in NATO üyeliği tamamlanacak, bu da 6 ay içerisinde olmak durumunda. Eğer bu konuda bir ayak direme ile karşılaşılırsa bu ciddi bir şekilde iç karışıklık olarak Türkiye'ye yansır diye düşünüyorum" dedi.
İsrail'in NATO sürecinin tamamlanmasının İran'a karşı bir saldırıyla bağlantılı olabileceğini savunan Yılmaz, "Amerika her şart altında; Amerika ve diğer Avrupalı, İngiltere ve diğer Batı ülkeleri İran saldırısı öncesi İsrail'in NATO üyelik sürecini tamamlayacaktır. Bu bizim için olumsuz bir şey değildir, bunu da böyle bilelim" diye konuştu.

"MHP'NİN SÖYLEMLERİ BDP'NİN VARLIĞINI KUVVETLENDİRİYOR"
"Türk milliyetçiliği söylemleri de törpülenmeli" diyen Yılmaz, MHP'nin açıklamalarının BDP'ye oy kazandırdığını söyleyerek, "Çünkü Türkiye'de MHP'nin söylemleri BDP'nin varlığını kuvvetlendiriyor artık. Yani MHP'nin yapmış olduğu milliyetçilik, BDP milliyetçiliğinin anti-tezi haline geldi. Tez, anti-tezi destekler, büyütür. Nitekim bakın son 20 yıllık, 10 yıllık gelişmeye; MHP ile BDP'nin oyları dengelendi. Akla mantığa sığar mı yani, Türkiye 80 milyonluk bir ülke; bir tarafta Türk milliyetçiliği yapan bir parti, bir tarafta Kürt milliyetçiliği yapan bir parti ve oyları aynı seviyede. Yani bu mantıkla örtüşecek bir şey değil. Demek ki burada MHP'nin de kendisini sorgulaması lazım, akıllı hareket etmesi lazım. Tuzaklara da dikkat etmesi lazım. Çünkü 2013 Türkiye açısından çok ciddi tuzaklarla dolu bir yıl olacak" şeklinde konuştu.
(AT-ÖZ-Y)

25.01.2013 12:01:10 TSI

Editör: Wan Haber