Münih Güvenlik Zirvesi'nde konuşan İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, Türkiye ile İsrail'in arasının düzelmesi gerektiğini söyledi. Barak, Filistin Meselesi'nde masadan kaçmadıklarına dikkat çekerken, Mısır'da Hamas'ı destekleyen Müslüman Kardeşler'in iktidara gelmesini hoş görmediğini ve İran'ın da gelecekte barıştan yana tavır alana bir ülke olmasını ümit ettiğini kaydetti.
2013 Münih Güvenlik Zirvesi'nin Pazar günkü oturumunun ilk konuşmasını yapan İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, Türkiye ile İsrail'in arasının düzelmesi gerektiğini söyledi. İsrail Filistin arasındaki ihtilafların giderilmesi ve Filistin Meselesi'nin halledilmesi için tüm planların masaya yatırılmasından yana olduklarını ifade eden Barak, "Biz çözüm için masa başında bir araya gelinmesini istiyoruz. Her ülkenin planını da bekliyoruz. Ancak hala İsrail'i tanımayan Hamas sıkıntı çıkarmakta ısrar ediyor" dedi. Barak, "Ancak biz İsrail Filistin meselesini çözsek bile körfezde hâkim olmak isteyen İran sıkıntı çıkarmaya devam edecek" dedi.
"TÜRKİYE İLE TEKRAR YAKINLAŞMALIYIZ"
İsrail Savunma Bakanı sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye ve Mısır bölgedeki en büyük kilit ülkeler. Türkiye gerçekten çok kilit bir noktada yer alıyor. Türkiye ile tekrar yakınlaşmalıyız. Birkaç sene öncesine kadar aramız gayet iyiydi ancak malum Mavi Marmara hadisesinden sonra hükümetler arası anlaşmazlık çıktı ve Türkiye İsrail arası biraz açıldı. Türkiye ile aramızda tekrar iyi ilişkiler kurulacağını ümit ediyorum. Bilhassa bölgenin böyle çetin hadiselere gömüldüğü bir devirde aramızdaki tansiyonu mümkün mertebe düşürüp iki ülke arasında karşılıklı ve anlayışlı yakınlaşmaların tesis edilmesi gerektiğini düşünüyorum."
"BİZ HÜSNÜ MUBAREK İKTİDARI İLE GAYET İYİ ANLAŞIYORDUK"
Barak, Mısır'ın da en az Türkiye kadar stratejik öneme sahip olduğuna şu sözlerle dikkat çekti: "Mısır da aynı şekilde çok ciddi bir yer işgal ediyor. Ancak Mısır'da Müslüman Kardeşler iktidarı aldı. Bu partinin siyasi fikirlerine hiç katılmasam da seçimini böyle yapan Mısır halkının tercihine saygı duymak mecburiyetindeyiz. Biz daha önceki Hüsnü Mübarek iktidarı ile gayet iyi anlaşıyorduk. Mübarek bölgede barıştan yanaydı. Ancak Müslüman Kardeşler Hamas'a destek vererek bölgeyi istikrarsızlaştıracak hamlelerde bulunabiliyorlar. Uzun vadeli tahminlerde bulunan cümleler kurmak istemiyorum ancak ümit ediyorum ki akılcı siyaset anlayışı galip gelecektir ve Mısır'da iktidarı devralan Müslüman Kardeşler idaresi akılcı siyaset takip ederek, ülkeyi geliştirmekten yana adımlar atacaktır. Kalabalık Mısır nüfusunu doyurmak için lazım olan turizm, istihdam, yabancı sermaye yatırımları gibi sahalarda netice alacak teşebbüslerde bulunarak bölgede tansiyonu yükselten değil işbirliğini destekleyen bir siyasetten yana tavır alacaklarıdır diye ümit besliyorum."
Ehud Barak, gelecekte İran'ın da bölge barışı için işbirliğine girecek ülkelere katılmasını ümit ettiğini söyledi.
(CTŞ-ÖK-D)

03.02.2013 12:37:22 TSI

Editör: Wan Haber