Isparta Sanayici ve İş Adamları Derneği, Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) işbirliği ile Isparta'ya kompozit ürünlerin üretileceği bir ihtisas sanayi bölgesi kurulması için çalışma başlattı.
Isparta Sanayici ve İşadamları Derneği (ISİAD) Başkanı Özcan Pınarcı, Türkiye'de üretilebilen kompozit kimyasalları, epoksiler, fiber elyaflar ile günlük yaşamda kullanılan sanayi ürünlerinin üretimi konusunda ciddi bir sektör açığı bulunduğunu belirtti. Bu sektör açığının değerlendirilmesini ve Türkiye'de kompozit ürün üreticilerini tek çatı altında toplamak istediklerini belirten Pınarcı, "Mart 2012'den bu yana gerek yurt içi, gerekse yurt dışı ziyaret ve temaslarımız neticesinde derneğimizi kurmaya karar verdik. Proje fikrimizi Isparta Valiliği'ne ve Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı'na sunduk. Derneğimiz kısa süre içerisinde Isparta'da ilgili tüm kurum ve kuruluşların desteğini alarak kurulabilecek bir kompozit ürünler ihtisas organize sanayisi fizibilitesini ilgili bakanlıklara sunarak, Isparta'da bu konuda bir cazibe alanı oluşturmak arzusundadır" dedi.

"TÜRKİYE'DE ÜRETİLMESİ ÇOK ÖNEMLİ"
Kompozit Vadisi'nde hammaddenin kompozit sektöründe kullanılabilmesini sağlayacak tesisler ile kompozit ileri malzemeler üreten tesislerin konumlandırılmasının hedeflendiğine, kompozit gibi ileri teknoloji ürünü bir malzemenin Türkiye'de üretilmesinin çok önemli bir başarı olduğuna dikkat çeken Pınarcı, şunları söyledi:
"Ancak bu başarının asıl önemli yönü, kompozite dayalı ürünlerin üretiminin hem endüstriyel alanda hem de bilimsel kurumlarda yeni teknolojik buluş ve açılımlara yol açabilecek olmasıdır. Türkiye'nin bundan sonra atacağı adımlar ülkenin kompozit ürünler alanında üretim merkezi olmasında belirleyici olacaktır. Isparta'da kurulacak Kompozit Vadisi bu açılımın en büyük yatırımıdır. Bu yatırım içerisinde aynı zamanda ciddi bir mesleki eğitim altyapısı da planlanmıştır. Meslek Lisesi ile Süleyman Demirel Üniversitesi'ne bağlı teknik ve mühendislik bölümleri ile KOVİSAD kendi elemanını kendisi yetiştirecek bir potansiyele sahip olacaktır."

350 MİLYON LİRALIK YATIRIM
Kompozit malzemelerin günümüzde ve gelecekte sanayi sektöründe tercih edilen malzemeler olduğunun altını çizen Pınarcı, "Yapısı itibari ile çelik ya da plastik malzemelerden çok hafif olmasına karşın yüksek dayanıklılığa sahip malzemeler olmasından dolayı başta savunma, havacılık, gemi, ulaşım, hızlı tren, otomotiv ve yapı sektöründe tercih edilmektedir" diye konuştu.
Kompozit Vadisi'nin fizibilite çalışmalarını hızlı şekilde bakanlıklara sunacaklarını belirten Pınarcı, "Şu an temas içinde olduğumuz yerel, ulusal ve uluslararası yatırımcılarla yaklaşık olarak 350 milyon liralık bir yatırımın stratejik yatırım teşvikleri kapsamında gerçekleştirilmesi için yer ve tahsis planlamalarımızı bitireceğiz ve yatırıma başlayacağız. Yaklaşık bin 500 nitelikli insan kaynağının bu AR-GE ve teknoloji vadisinde çalışmasını bekliyoruz. En büyük arzumuz AR-GE ve teknoloji üretimine dayanan ve katma değeri yüksek ürünler üretecek, bu alanda ithalatı kesecek. Kompozit ürünler ihtisas organize sanayi bölgesini ülkemize kazandırabilmektir" ifadelerini kullandı.
Reçine katkı malzemeleri ilave edilmiş termoset veya termo plastik reçinelerin elyaf takviyeleri (cam, karbon v.s) veya dolgu malzemeleri ile takviye edilmesi ve bu karışımın belirli bir prosese tabi tutulması sonucunda sertleşmesi ile elde edilen ürün kompozit olarak adlandırılmaktadır.
(FK-SK-CC-E)

31.01.2013 13:57:20 TSI

Editör: Wan Haber