Isparta Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Mehmet Albayrak, sanayi kuruluşlarının tespitini yapmak amacıyla sanayi envanteri oluşturma çalışmalarına başladıklarını söyledi.
Mevcut sanayi envanter sistemine kayıtlı 430 işletmenin bulunduğunu belirten Isparta Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Mehmet Albayrak, "Bizim tahminlerimize göre sisteme kayıtlı olması gereken yaklaşık binin üzerinde işletmenin olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle ildeki bütün sanayi kuruluşlarının tespitini yapmak amacıyla sanayi envanteri oluşturmak için çalışmalara başladık.Önce tespitler yapılacak daha sonra bunların mevcut elektronik sisteme envanter kaydını yapacağız. Sonra bu sisteme yıllık ne kadar mal üretmişler bunların kaydını tutacağız. Ama henüz işin başındayız" diye konuştu.Bu envantere kayıtlı olan işletmelerin belirli indirimlerden yararlanabildiğini belirten Albayrak, "Elektriği yoğun kullanan sanayi işletmeleri yüzde 20 nispetinde enerji kullanımındaki indirimlerinden yararlanabiliyorlar. Sisteme kayıtlı olmak her yönüyle işletmeciye fayda sağlıyor" dedi.
Isparta sanayinde katma değeri çok düşük ürünler üretildiğine dikkat çeken Albayrak, Isparta'nın düşük teknolojili sanayi işletmelerine sahip olduğunu açıkladı. Albayrak, bu işletmelerde mutlaka teknolojilerin yükseltilmesi gerektiğine değindi. Isparta'nın katma değeri düşük ürünler üretmesi nedeniyle alması gereken payı alamadığını belirten Albayrak, "Burada ağaç sanayisi çok yaygın olan bir sanayi dalı. Ham keresteyi alıyor. Late haline getirip late olarak satıyor. Bunu işleyip bir parkeye dönüştürse, suntaya dönüştürse veya sanayinin diğer kollarında kullanılan formika gibi hatta bunlarla da yetinmeyip mobilya ürünlerine dönüştürülerek piyasaya arz edilse katma değeri yükselmiş olacak" diye konuştu. Bir diğer örneğin mermer sektöründe de yaşandığını vurgulayan Albayrak, "Mermeri Isparta'da bulunan yataklarından çıkarıp yine onu da kütük halinde satıyorlar. İhraç yaparken kütük halinde. Halbuki mermerden elde edilebilecek binlerce çeşit ürün var. Bunlar işlenip, şekillendirilip, cilalansa satılsa böylelikle katma değeri daha da yükselecek. Hem de Isparta'daki sanayi sektörü de ticari hayattaki payını artırmış olacak" şeklinde konuştu.
Isparta'da yaşanan bir diğer handikabın ise işletmecilerin günümüzde hala geleneksel yöntemlerle sektörde tutunmaya çalıştıkları olduğunu bildiren Albayrak, bu nedenle sanayicilerin teknolojiye ayak uyduramadıklarını söyledi. Akbayrak, "Usta çırak ilişkisiyle yetişmiş bir sanayici profilimiz var. Sanayicimizin bilimsel teknolojiyi kullanma becerisinin geliştirilmesi lazım. Şimdi sanayici bu yeteneğe sahip olmayabilir ama en azından bu yeteneğe sahip insanları işletmelerin de istihdam etmeleri gerekir. Hala Isparta sanayisinde böyle bir danışman AR-GE çalışanı gibi insanların istihdam edilmesi lüks görülüyor. Çünkü işletmeler hem küçük, hem de geleneksel yöntemlerle bu işe başlamışlar. Bilimsel yöntemlerle bu işe başlayan işletme sayısı çok az. Ve bunlar gelişen teknolojiye ayak uydurabiliyorlar" ifadelerini kullandı.
(FK-SK-Y)

19.02.2013 12:50:53 TSI

Editör: Wan Haber