Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın iki yılda bir hazırlanan Türkiye Çevre Sorunları ve Öncelikleri Raporu'na göre Isparta hava kirliliğiyle boğuşan 33 il arasında bulunuyor.
Hava kirliliği Türkiye'nin en önemli çevre sorunu olarak dikkat çekerken,23 şehirde atıklar, 22 şehirde ise su kirliliği en önemli çevresel sorunlar olarak rapora yansıdı. Rapora göre Isparta'da hava kirliliğine neden olan faktörler arasında ilk sırada kalorifer ve soba bacalarından çıkan duman (evsel ısınma) yer aldı. İlin coğrafi yapısı kirlilikte ikinci derecede etken olarak bildirilirken, hava şartları ve sanayinin de havayı kirlettiği kaydedildi. Raporda hava kirliliğinin giderilmesinde karşılaşılan güçlükler sıralaması Isparta için ilginç bir saptama yer alıyor. İlde hava kirliliğinin önüne geçilememesinde en önemli nedenin coğrafi yapı olduğu belirtilirken, Isparta'nın kaliteli yakıt, denetim gibi konularda sınıfı geçmiş il olarak gösteriliyor.
Isparta'da yer altı suları kirliliği ile ilgili Bakanlığa ulaşmış hiçbir veri olmadığının belirtildiği raporda Isparta'da toprak kirliliği haritasına göre toprağı kirleten nedenlerin aşırı tarım ilacı kullanımı, aşırı gübre kullanımı, plansız kentleşme, vahşi atık depolama ve sanayi kaynaklı atık durumu olarak sıralanıyor.
(FK-SK-Y)

09.01.2013 13:38:40 TSI

Editör: Wan Haber