Isparta'da, borcunu zamanında ödemeyenler için açılan icra davalarındaki artış, geçtiğimiz yılda da devam etti. İlde icra dosyalarının takibinin yapıldığı üç dairede, toplam 19 bin 236 icra dosyası işleme kondu. Dosya sayısı 2011 yılına göre yüzde 16 artış gösterirken, 2011'de icra dairelerindeki toplam dosya sayısı 16 bin 606 oldu. Isparta'da, 16 kişiden birinin icralık olduğu ortaya çıktı.

27 MİLYON LİRA İCRA KAPSAMINDA
Isparta'da, işleme konulan dosyalardaki icra rakamlarında artış görüldü. 2011 yılında üç icra dairesinde 19 milyon 208 bin liralık alacak takibi yapılırken, geçen yıl bu rakam 26 milyon 940 bin liraya yükseldi. Geçen yıl birinci icra dairesinde 6 bin 400 icra dosyası için 7 milyon 200 bin lira, ikinci icra dairesinde 6 bin 373 dosya için 11 milyon 740 bin lira, üçüncü icra dairesinde 6 bin 463 dosya için 8 milyon lira değerinde alacak işlemi başlatıldı.

KREDİ BORCU VE TELEFON BORÇLARI
Bir zamanlar mahkeme kararıyla verilen icra takip dosyalarının büyük bölümünü, banka takibindeki kredi borçları, poliçe, çek ve cep telefonu alacakları oluşturuyor. İcra dosyalarında başı telefon şirketleri ve bankalar ile olan borç-alacakları çekiyor. Bunları, şahısların ve şirketlerin birbirlerine olan borçlarına ilişkin icra dosyaları izliyor. Elektrik borçlarında direkt kesinti olduğu için azalma yaşanıyor.

"ALACAKLI HAK KAYBI YAŞIYOR"
Isparta Barosu Başkanı Avukat Gökmen Gökmenoğlu, her ne kadar icra dosya sayısında artış görülse de tahsil edilen dosya sayısının alacaklı aleyhine yapılan düzenlemeler nedeniyle azalmış durumda olduğunu söyledi. Baro Başkanı Gökmenoğlu, icra dairelerindeki dosyaların çoğunluğunu kredi borçları, poliçe, çek ve telefon şirketlerinin alacaklarının oluşturduğuna dikkat çekti.
İcra İflas Kanunu'nda yapılan değişikliklerle kararların alacaklı aleyhine bozulduğunu savunan Gökmenoğlu, "Her ne kadar icra dosya sayısında artış görülse de tahsil edilen dosya sayısı alacaklı aleyhine yapılan düzenlemeler nedeniyle azalmış durumda" dedi.
Karşılıksız çek kullanımının artık suç sayılmadığını, menkul haczi yapmanın da zorlaştırıldığını ileten Gökmenoğlu, "Son 10 yılda yapılan yeni düzenlemelerle borçlulara yönelik icra baskıları ortadan kaldırıldı. Mali suçlara ilişkin hapis cezaları engellendi. Tabi tüm bu düzenlemeler AB uyum yasaları çerçevesinde icra edildi. Ancak bu düzenlemeler alacaklıların hak kaybı yaşamasına neden oldu" diye konuştu.
(FK-SK-SO-Y)

19.02.2013 13:10:27 TSI

Editör: Wan Haber