Isparta Ticaret ve Sanayi Odası (ITSO) Başkanı Hasan Hüseyin Kaçıkoç, dünyada 52 ülkede ekmek üretiminde kullanılan unun doğal vitamin ve mineral gibi çok önemli besin değerleriyle desteklendiğini, birçok besin değerinin ekmek tüketirken alındığını belirtti.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yayınlanan Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği'ne göre ekmek üretiminde kullanılan un ve ekmeğin kalitesinin Isparta ev ekmeği standardının aynısı olduğuna dikkat çeken Kaçıkoç, yeni tebliğe göre tüm Türkiye'nin artık Isparta ev ekmeği yiyeceğini söyledi. Isparta ev ekmeği için Isparta Ticaret ve Sanayi Odası olarak coğrafi işaret tescili başvurusunda bulunduklarını bildiren Kaçıkoç, Isparta'nın geleneksel değeri olan ev ekmeğine sahip çıktıklarını belirtti. Kaçıkoç, bir ay içinde tescil işleminin tamamlanmasını beklediklerini açıkladı.
Isparta ev ekmeğinde birçok ayırt edici özellikler bulunduğunu kaydeden Kaçıkoç, açıklamasında şunları kaydetti: "Buğday mineral ve vitamin açısından zengin bir besindir. Ancak, bu mineral ve vitaminlerin büyük bir kısmı kabukta (kepekte) bulunmaktadır. Fabrikalarda unlar, öğütülme esnasında kepeğin büyük bir kısmı ayrılmaktadır. Un ne kadar beyazlatılırsa besleyici özelliğini o kadar yitirir. Isparta ekmeğinde kepek oranı yüksek unlar (kül miktarı: 1.25) kullanıldığı için besleyicilik oranı yüksektir ve sağlıklıdır."
Isparta ev ekmeğinde kullanılan mayanın doğal olduğunu anlatan Kaçıkoç, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ticari mayalar oldukça az, katkı maddeleri hiç kullanılmadığı için lezzetlidir. Dayanma süresi uzun olduğundan dolayı geç bayatlamaktadır. Dilimler bölününce birkaç gün geçtiği halde kırıntı oluşturmamaktadır. Kepek oranı ve dolayısıyla lif oranı yüksek olduğu için kişilerde tokluk hissi verir. Pişme süresi ekmeğin büyüklüğüne göre 45-60 dakika arasında olup normal ekmeklere nazaran oldukça uzundur."
(FK-SK-HO-Y)

04.02.2013 17:32:19 TSI

Editör: Wan Haber