Soma'da yaşanan maden faciasının boyutları giderek ağırlaşırken bölgeden gelen haberler iç yakıyor. Hürriyet gazetesi yazarı Fatih Çekirge olay yerinde görüştüğü bir maden işçisinin verdiği bilgileri paylaştığı yazısında çarpıcı anektodlara yer verdi.

"AMA İSMİMİ VERMEYİN İŞİMDEN OLURUM ABİ"

Çekirge'nin konuştuğu işçi "Ama ismimi vermeyin işimden olurum abi.." diyerek facianın perde arkasına dair çarpıcı bilgiler verdi.

BUNLAR MASRAFLI İŞLER ONUN İÇİN YAPMIYORLAR

- Biz devamlı eğitim karbonmonoksit gazı için alıyoruz.

-Uyar Madeni’nde benzeri bir pano patlamıştı. Uyar’dan sonra aynı şekilde devam etti. Hiç önlem alınmadı. Bunlar masraflı işler. Onun için yapmıyorlar. Kömür madenlerini çalıştıranların önceliği kömür oluyor.

SENDİKALAR

-Sendikalar en çok eğitimini verebilir başka bir şey yapamaz. Sendikalar söz geçiremiyorlar. Ben 10 senedir çalışıyorum. Ara sıra emniyet tedbirleri biraz daha sıkılaşıyor. Ama minimumda. Tavan göçmemesi için tahkimat yapılıyor. Bunlar masraf olduğu için iş yeri sahibine ekstra masraf oluyor. Çok az kullanılıyor.

-Resmi bordroda 850 lira gösteriliyor. İkramiye yol parası yemek parası veriliyor 1300 1400 TL veriyorlar.

YİNE GİDECEĞİM KREDİ BORCUM VAR

Soma'daki maden faciasından sağ kurtulan Bayram Çakan isimli işçi ise kazanın yaşanadığı anları ve içeriden nasıl çıktıklarını anlattı.

8 senedir maden işçisi olarak çalışan Bayram Çakan muhabirin tekrar madene dönecekmisiniz sorusuna ise "Evet. Çünkü kredi borcum var" diyerek cevap verdi.


 

 

Editör: Wan Haber