Hatay'ın İskenderun ilçesinde Türkiye Gençlik Birliği (TGB) üyeleri, Patriot hava savunma sistemlerin sevkiyatında görevli olan ve sivil olarak caddeye yürüyen Alman askerlerinden ikisinin başına çuval geçirdi. Olayla ilgili 26 kişi gözaltına alındı.
Akşam saat 17.00 sıralarında Şehit Pamir Caddesi üzerinde alışveriş için otelden çıkan 7 alman askerini takibe alan İşçi Partisi'nin gençlik yapılanması olan Türkiye Gençlik Birliği (TGB) üyeleri, Alman askerlerin başına çuval geçirme girişiminde bulundu. İki askerin başına çuval geçirmeyi başaran ve askerleri tartaklayan guruba çevredeki vatandaşlar müdahale ederken, askerler kuyumcuya girerek kurtuldu. İhbar üzerine olaya yerine gelen polis, eylemine girişen 30 göstericiyi çembere aldı. Bu sırada kuyumcuda korku dolu bakışlarla olup bitenleri anlamaya çalışan alman askerler, polisin güvenlik önlemleri altında sivil araca bindirilerek emniyet müdürlüğüne götürüldüler.
Olay yerinde açıklama yapan İlçe Emniyet Müdürü Cengiz Başar, grubun suç işlediğini ve gözaltına alınacaklarını söyledi.
Slogan atarak eylemlerine devam eden grubun lideri, askerlerin başlarına çuval geçirdiklerini anlatarak "ABD ve NATO askerlerinin bu topraklarda rahat gezmelerine izin vermeyeceğiz. Türkiye'nin orta doğuya saldırının merkezi haline gelmesine izin vermeyeceğiz. Çuval geçirdiğimiz Alman askeri olmuş ABD askeri olmuş fark etmez, sonuçta NATO askeri. Biz onursuz değiliz, mazlum ulusları savunuyoruz kurtuluş savaşında olduğu gibi" dedi.
15 eylemcinin gözaltına alınmasının ardından grubun diğer üyeleri, olayı protesto etmek istedi. Bunun üzerine polis, 11 kişiyi daha gözaltına aldı.
Bu sırada olayı takip eden Anadolu Ajansı Muhabiri İsmihan Gümüş de çevik kuvvet polisleri tarafından, protestocu sanılarak gözaltına alınmak istedi. Gümüş'ün gazeteci olduğunu söylemesiyle yanlışlık giderildi.
Olayı gören vatandaşlar da, eylemcilerin Alman askerlerini ABD askeri sanarak başlarına çuval geçirdiklerini söyledi.
Sağlık kontrolünden geçirilen 7 Alman askeri, kendilerine çuval geçiren kişilerden şikayetçi olmadı. Askerler polis nezaretinde kaldıkları otele götürüldüler.
(AS-YHY-Y)

22.01.2013 19:32:06 TSI

Editör: Wan Haber