Tarihi aşk hikayelerinin vazgeçilmez ismi yazar Prof. Dr. İskender Pala, Küçükçekmece Belediyesi tarafından düzenlenen ve moderatörlüğünü yazar Salih Zengin'in yaptığı edebiyat söyleşisine konuk oldu.
Her romanı ile hayran kitlesini arttırmaya devam eden İskender Pala, okuyucusunu bu kez son kitabı 'Efsane Bir Barbaros Romanı' ile selamladı. Son kitabında Barbaros Hayreddin Paşa'yı içine alan efsanevi bir aşk hikayesine imza atan Pala, Cennet Kültür ve Sanat Merkezi'nde katılımcılara kitabı hakkında bilgi verdi ve moderatör Salih Zengin'in sorularını yanıtladı.

"KÜLTÜREL KİMLİĞE İHTİYAÇ VAR"
Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay'ın da izlediği programda İskender Pala, kitaplarında tarihi kişilikleri anlatmasının nedenini şöyle açıkladı:
"Üst üste bindirilmiş bu topraklarda 14 adet kültür var. Biz kültürümüzün üstünde gecekonduda yaşar gibi yaşıyoruz. Kendi kültürümüzün farkına varılması için bir şeyler yapmak istiyorum. Yavuz Sultan Selim, Şah İsmail, Yunus Emre, Barbaros ... Bu isimleri tanıyan kendine güvenerek, birçok başarıya imza atma cesaretini bulur kendinde. Bu kişilikleri düstur edinmek gerek. Şimdiki gençlerin kültürel kimliğe ihtiyacı var. Milli olmadan, milletler arası olamayız."

BARBAROS'UN TÜRBESİ
İskender Pala, Barbaros Hayreddin Paşa'nın Mimar Sinan tarafından yaptırılan Beşiktaş'taki türbesinin ilginç mimarisini de değindi. Nisan ayında türbenin restorasyonunun tamamlanacağını belirten İskender Pala, "Mimar Sinan, Barbaros'un türbesinin kubbesine çini yumurtalar koymuştur. Barbaros'un vasiyeti üzerine ışıklandırılan türbede, sandukanın ayak ve başucundaki ışıklar, yumurtaları kırıyor ve sanki gökyüzündeki yıldızlara benzer bir görüntü oluşuyor" diye konuştu.

"ONA GÖNÜL BORCUM VARDI"
Türk tarihinin en önemli isimlerinden biri olan Barbaros Hayreddin Paşa'yı tarih kitaplarında okunanın aksine farklı bir yaklaşım ile ele alan yazar, Barbaros Paşa'nın türbesinin anahtarının uzun yıllardır kendisinde olduğunu ifade etti. Ona gönül borcu hissettiğini belirten İskender Pala, "Barbaros'un türbesini sık sık ziyaret eder, dua ederdim. Rüyamda görürdüm. Bir ara iş değişikliğim nedeniyle Beşiktaş'tan ayrılınca kendisinden uzaklaşmış gibi hissettim. Sonra işim tekrar Beşiktaş'a taşındı. Beni oraya Barbaros çağırmıştı. Bu benim gönül borcumdu. O, hiçbir ayrım yapmadan, insanlığa yararlı olmaya çalışmış bir insandır. O yüzden son kitabımda kendisini anlatmak istedim" dedi.
Bir sonraki kitabında 'İstanbul'un manevi sahibi' olarak gördüğünü belirttiği Eyyüb El-Ensari Hazretlerini anlatacağını ifade eden İskender Pala, söyleşi sonunda kitaplarını imzaladı. Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay, Pala'ya teşekkür etti ve günün anısına çiçek takdim etti.
(ET-OK-Y)

24.01.2013 10:52:09 TSI

Editör: Wan Haber