Odyometrist Sevinç Haytaç, işitme kaybının zamanında konulabilmesi için doğumdan sonra yapılan işitme taramasının önemli olduğunu söyledi. Haytaç, özellikle kalabalık ve gürültülü ortamlarda konuşulanları işitmekte güçlük çekenlerin, mutlaka 'işitme testi' yaptırmasını önerdi.
Bebeklikten yaşlılığa kadar her dönemde görülebilen işitme kaybı, günlük yaşamı doğrudan etkiliyor. Sorunun kökeninde çeşitli hastalıklardan aşırı gürültülü ortamda çalışmaya kadar birçok neden yer olabiliyor. İşitme kaybı bazen yeni doğan bebeklerde ortaya çıkarken, bazen de yaşlılıkta kendini gösteriyor. Beş duyumuzdan biri olan işitmede meydana gelen kayıplar, iletişimden sosyal gelişime dek birçok alanda soruna yol açıyor.
Konuyla ilgili bir açıklama yapan Odyometrist Sevinç Haytaç, bebeklerde tanının, zaman kaybetmeden konulabilmesi için doğumdan sonra yapılan işitme taramasının önemine dikkat çekti. Haytaç, "Tarama testinde çocuğun işitme kaybı olduğuna dair bir şüphe oluşursa, test 15 gün sonra tekrarlanır. Sonuç yine olumsuz olursa, ABR gibi daha ileri testler yapılarak kesin tanı konulur. İşitme kaybının ilk belirtileri her zaman belirgin olmayabilir. Genellikle işitme sorununu geçici bir rahatsızlık olarak göz ardı etmek daha kolay ve daha az streslidir. Bu yüzden işitme kaybı hakkında daha fazla bilgi edinmek yerine onunla yaşamayı tercih ederiz. Çoğu işitme kaybının zaman içinde ilerlediğinin bilinmesi önemlidir. Sorun ne kadar önce tespit ve tedavi edilirse, işitme kaybının ilerlemesini önleme ve doğru işitme tedavisinden olası en olumlu sonuçları alma şansı da o kadar fazla olur" dedi.
Haytaç, hangi durumda işitme testi yapılması gerektiğiyle ilgili olarak şu bilgileri verdi:
"Sık sık insanlardan söylediklerini tekrar etmesini isteme, insanların söylediklerini yanlış anlama, telefonda görüşme yaparken güçlük çekme, TV veya radyoyu odadaki diğer insanların tercihinden daha yüksek ses seviyesinde dinleme, insanlar konuştuğunda mırıldandıklarını sanma, kuş cıvıltısı veya yağmurun düşüşü gibi, doğadaki sesleri işitmede zorlanma, konuşmalar sırasında ne söylendiğinden emin olmadığınızda kabul etme veya başınız ile onaylama, işitmek zor olduğu için kendinizi konuşmalardan uzak tutma, insanların ne dediğini takip etmek için dudak okuma ve konuşmaları işitmek ve ayak uydurmak için çaba sarf etme gibi davranışlardan birkaçına cevabınız 'evet' ise, bir KBB hekimine gitmeniz ve işitme testi yaptırmanız gerekmektedir."
(SZP-AKL-Y)

28.01.2013 11:14:07 TSI

Editör: Wan Haber