Suriye’nin Türkiye sınırında bulunan Kobani kentini ele geçirmek için Kürt güçleriyle çarpışan İslam Devleti militanları kente giderek yakaşırken, Türkiye topraklarına da bugün en az iki havan topu mermisi düştü.

IŞİD geçen hafta Kobani kentini üç koldan ablukaya aldı. Kent çevresindeki köylerden kaçan 140.000′in üzerindeki Suriyeli Kürt ise Türkiye’ye sığındı.

Bölgedeki bir Reuters muhabiri, İslam Devleti militanlarının Kobani’nin 16 kilometre batısında bulunan hakim bir tepeyi, bölgedeki başlıca Kürt silahlı gücü olan YPG’den aldığını söyledi.

Görgü tanıkları Türk tarafında bir bağa en az iki havan mermisi düştüğünü söylediler ancak ölen ya da yaralanan olduğu yolunda bir haber alınmadı. Jandarma birlikleri havan mermilerinin isabet ettiği bölgeyi inceliyorlar. Sınır bölgesinde sürekli olarak top ve makinalı tüfek sesleri duyuluyor.

Bağın sahibi 60 yaşındaki Hüseyin Türkmen, “Korkuyoruz. Arabaya binip bugün buradan gideceğiz” dedi.

Kobani kentinin statejik konumu, IŞİD’in Suriye’nin kuzeyinde ele geçirdiği topraklar üzerinde mutlak bir kontrol kurmasını engelliyor. Militanlar kenti Temmuz ayında da ele geçirmeye çalışmışlar ancak Türkiye’den gelen silahlı Kürtlerden destek alan yerel güçler tarafından püskürtülmüşlerdi.

Türkiye daha önce Suriye’deki iç savaş sırasında topraklarına isabet eden top mermilerine misliyle karşılık vermişti.

IŞİD militanlarının Kobani’yi ele geçirmek için giderek artırdıkları taarruz, bu örgüte karşı adım atması için Türkiye üzerindeki uluslararası baskıyı artırıyor.

MÜRŞİTPINAR SINIR KAPISI ÖNÜNDE ÇATIŞMALAR
Öte yandan, IŞİD şiddetinden kaçan Kürtler bu kez de sınırın Türkiye tarafında polis ve asker şiddetiyle karşı karşıya kaldı. IŞİD ile savaşmak için sınırın diğer tarafına geçmek isteyenleri engelleyen güvenlik güçleri ile bölge halkı arasında çatışmalar bugün de devam ediyor.

Bugün gün içinde telleri aşarak Kobani’ye geçen kişiler birkaç saat sonra geri dönünce bu kez Türkiye’ye alınmak istenmedi.

Şanlıurfa’da sınır hattındaki tel örgüleri aşarak Kobani’ye geçen grubun, yakındaki Mürşitpınar Sınır Kapısı’ndan yeniden Türkiye’ye alınacakları ifade edilmişti. Ancak daha sonra grup, 5 kilometre uzaklıktaki Yumurtalık Bölgesi’ne yönlendirildi. Yürüyerek Yumurtalık Bölgesine ulaşan yüzlerce kişi, 20′şer kişilik gruplar halinde işlemleri yapılarak Türkiye’ye alınmaya başlandı. Kalabalık, toplu halde içeri giriş yapmak isteyince, buna izin vermeyen güvenlik güçlerine taş atıp sınır tellerine yüklendi. Güvenlik güçleri, kalabalığa zırhlı araçlardan biber gazı ve tazyikli suyla müdahale etti. Bölgede gerginlik halen devam ediyor.

Bölge halkı, sınır geçişine izin verilmemesini Türkiye’nin Rojava’yı Kürtsüzleştirme politikası çerçevesinde değerlendiriyor.

HDP’Lİ GÜLSER YILDIRIM’IN DA OLDUĞU ONLARCA KİŞİ SINIRDA BEKLETİLİYOR
HDP’den yapılan yazı açaklamada, “Türkiye’nin çeşitli şehirlerinden Urfa’nın Suruç ilçesine gelerek Kobani halkıyla dayanışmak amacıyla Kobani tarafına geçen, aralarında HDP Milletvekili Gülser Yıldırım, HDP MYK ve PM üyeleri ve çeşitli siyasi parti yetkilileri ile STK temsilcilerinin de olduğu binlerce kişi, Kobani halkıyla kucaklaştıktan sonra dönmek istedikleri Türkiye tarafından içeri alınmayarak sınırda bekletilmektedir” denildi. (REUTERS, Ankara- ZETE)

Editör: Wan Haber