Trabzonspor-Fenerbahçe maçına da değinen Kurtulmuş, güvenlik zaafiyeti iddialarına ilişkin soruşturma başlatıldığı bilgisini de verdi.

18 Ocak'tan bu yana Suriye'deki IŞİD mevzilerinden atılan 46 roket mermisi 17 kişinin ölümüne neden oldu. Açıklamayı yapan Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, roket mermilerinin hedefi olan Kilis için alınacak önlemleri Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında anlattı.

Konunun toplantıda detaylı olarak görüşüldüğünü söyleyen Kurtulmuş, kente roket saldırılarına yönelik 4 alanda tedbir alınacağını söyledi.

Bunlardan birinin ilave askeri tedbirler olduğunu söyleyen Kurtulmuş, "Bu çerçevede hudut hattındaki askeri varlığımızın, gücümüzün artırılması, ilave İHA'lar ve diğer araçlarla sınır ötesinin gözetlenmesinin imkanlarının sağlanması ve böylece sınır ötesinden Türkiye yönelik, Kilis'e dönük olarak gelecek saldırıların öncesinden haber alınarak bunların gözetlenmesinin en üst düzeye çıkarılmasıdır" diye konuştu.

KAMUDA İSTİHDAM SÜRESİNE UZATMA

Kilis'teki gelişmelere ilişkin tedbirlerin ikinci alanının ekonomik olduğunu ve destekler verileceğini bildiren Kurtulmuş, şöyle devam etti: 

"Bu saldırılar sırasında zarara uğrayan esnaf ve sanatkarlarımızın zararlarının giderilmesi, evi barkı, dükkanı yıkılan, tahrip olanların bu anlamda tazmin edilmesi, ayrıca Kilis ilimizde kamu yararına çalışma kapsamında istihdam edilenlerinin istihdam sürelerinin 9 aya çıkarılması ve Valiliğin istediği oranlarda yeni ilave istihdamların sağlanması için karar alınmıştır. Ayrıca bu ilimizdeki esnaf ve sanatkarımızın, oradaki tüccarlarımızın kredi sıkıntılarının giderilmesi için de ilgili bakan arkadaşlarımız çalışmalarını başlatmışlardır." 

"KİLİS PSİKOLOJİK ZORLUK YAŞIYOR"

Kilis'te yaşananlardan dolayı halkın psikolojisinin de etkilendiğine dikkati çeken Kurtulmuş, "Üçüncü başlık sosyal destek programları. Kilis ilimiz maalesef psikolojik olarak zorluk yaşıyor. Çok kısa süre içinde küçük bir ile 46 füzenin düşmesi, isabet etmesi önemli bir psikolojik travmanın da yaşanmasına vesile oluyor. Bu çerçevede sosyal destek programlarıyla başta Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımız olmak üzere bütün uzman arkadaşlarımız sahada Kilis halkımızın yanında olacaktır, onların bu süreci daha rahat geçmeleri için ellerinden gelen desteği, hizmeti verecektir" ifadesini kullandı.  

"ZIRHLI AMBULANS GÖNDERİLECEK"
Kurtulmuş, Kilis'te sağlık alanında da ilave tedbirlerin alınmasının
planlandığını kaydederek, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Başta doktorlar olmak üzere ilave sağlık personelinin, Kilis ilimize gönderilmesi ayrıca zırhlı ambulansların gönderilerek hizmete orada başlamaları, bu arada alınacak tedbirlerden birkaçıdır. Kilis ilimizde kısa süre içinde 250-300 yataklı, çok hızlı şekilde yeni bir hastanenin yapılabilmesi ve Kilis'in sağlık hizmetleri bakımından da daha iyi ileri noktaya getirilmesi için çalışmalar başlatılmıştır."

"TÜM TEDBİRLER MÜZAKERE EDİLİYOR"
Kurtulmuş, IŞİD'e yönelik bir kara harekatının söz konusu olup olmayacağına yönelik soruyu ise "Askeri anlamda, güvenlik anlamında gerekli bütün tedbirler alınıyor, müzakere ediliyor" şeklinde yanıtladı.

"TÜRKİYE'NİN HAKLILIĞI ANLAŞILDI"
Suriye'de terör örgütleri arasında ayrım yapılmasının yanlış olduğuna dikkati çeken Kurtulmuş, güvenli bölge tartışmalarına da değindi.

"Suriye'nin kuzeyinde keşke bundan birkaç sene evvel bir güvenli bölge ilan edilmiş olsaydı da bugün Suriye'de yaşanan yüz binlerce ölümün önüne geçilmiş olsaydı" ifadesini kullanan Numan Kurtulmuş şunları kaydetti.

Bugün Avrupa başta olmak üzere bütün dünyanın boğuşmak durumunda kaldığı mülteciler sorunuyla uluslararası bir sorun olarak karşı karşıya kalmasaydık. Dolayısıyla neresinden bakarsanız Türkiye'nin ısrarlı bir şekilde güvenli bölge talebinin de ne kadar haklı, ne kadar yerinde ve ne kadar doğru bir talep olduğu anlaşılmış oluyor."

"OLAYLI MAÇA SORUŞTURMA"
Başbakan Yardımcısı'nın gündeminde sporda şiddet olayları da vardı. "Sporun içinde yenmek de var yenilmek de" diyerek Trabzonspor-Fenerbahçe ve MKE Ankaragücü-Amedspor maçlarında çıkan olaylara da değinen Kurtulmuş, Sporun içerisinde içerisinde şiddet, 'ben yenildiysem yakarım yıkarım' yok. Bu anlamda ortaya çıkan tabloyu Türkiye hak etmiyor. Trabzonspor uzun yıllar boyunca Türkiye futboluna çok büyük katkıda bulunmuş bir kulüp, nice büyük futbol efsanelerini yetiştirmiş bir kulübümüz.

Ben biliyorum ki Trabzonspor taraftarı da Türkiye'nin en keyifli, en nezaketli, en coşkulu seyircilerinden bir tanesi. Dünkü davranışları, Trabzonspor camiası hak etmiyor. Birkaç tane saldırganın ortaya koymuş olduğu bu tablo Trabzonspor'u, Trabzonspor taraftarlarını bağlayacak bir durum değildir. Trabzon'daki olayla ilgili olarak da Ankaragücü-Amedspor maçındaki olaylarla ilgili olarak da, gerçekte bu konularla ilgili bir güvenlik zafiyeti var mı, her ikisiyle ilgili de soruşturma başlatılmıştır. Eğer güvenlik zafiyeti varsa hesabı sorulacaktır. İşin sportif tarafıyla ilgili verilecek cezalar da Federasyonun takdiridir. Dolayısıyla da işin her iki yönü de ihmal edilmeden araştırılacaktır."

Kurtulmuş sporda yaşanan olayları politize etmenin doğru olmadığını da sözlerine ekledi.

"TBMM'YE GÖNDERİLMEYE HAZIR" 
Toplantıda taşeron işçilerin kamuya alınmasına yönelik tasarının da ele alındığını belirten Kurtulmuş, "Yasa tasarısının son rötuşları yapılmış ve hemen bu yasa tasarısı yasalaşmak üzere Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne gönderilmeye hazır hale getirilmiştir" dedi.
Kurtulmuş şöyle devam etti:

"Bu tasarıyla 720 bin çalışanın kamuya geçiş esasları belirlenmiştir. Ayrıca, kamuda özel sözleşmeli personel olarak tanımlanan yeni bir statü oluşturulmuştur. Alt işverenlerde çalışanların bir kısmı bu statüdeki çalışmaya geçeceklerdir, yani kamu güvencesi altına alınacaklardır. Ayrıca, bu kamu güvencesine alınacak olan 720 bin kişinin tamamı, 1 Kasım 2015 öncesinde kamuda taşeron olarak çalışmaya başlayan insanlar olacaktır. Bu geçişlerde de her kurum kendisince birtakım sınavlar yapma imkanına sahip olacak." NTv

Editör: Wan Haber