Dünyanın gözü, Irak’ta kısa sürede önemli kazanımlar elde eden Irak Şam İslam Devleti’ne (IŞİD) çevrilmiş durumda. Katı yöntemleriyle tanınan örgütün lideri Ebubekir El Bağdadi, davasındaki tavizsizliği kadar gizemli kişiliğiyle de dikkat çekiyor.

Amerika Birleşik Devletleri, yakalanmasına vesile olacak bilgi aktaranlara 10 milyon dolarlık ödül vaat ediyor. Ancak Suriye’nin doğusundan Irak’ın batısına kadar geniş bir bölgeyi kontrol eden örgütün liderinin nerede olduğu meçhul.


Yardımcısına Nusra Cephesi’ni kurdurttu

1971 yılında Irak’ın Samara kentinde doğan Ebubekir El Bağdadi, Irak’taki El Kaide oluşumları içerisinde kısa sürede yükseldi. 2011′de Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a karşı ayaklanmayı fırsat gören El Bağdadi, yardımcılarından Ebu Muhammed El Culani’yi yollayarak El Kaide’nin ülkedeki ayağını kurmasını istedi.

Bağdadi, El Kaide lideri Zevahiri’ye biat etmeyi reddediyor

Culani, El Nusra cephesini kurdu. Etkinliğiyle ve bombalı saldırılarıyla ünlenen Nusra Cephesi, güçlerini Bağdadi’nin kontrolüne teslim etmeyi reddedince iki yapı arasında bir çatışma başladı.

Bu çatışmalar, Bağdadi’nin El Kaide lideri Eyman El Zevahiri’yle yollarının ayrılmasına neden oldu. Bağdadi’yi tanıyanlar bunun bir sürpriz olmadığı görüşünde. Zira IŞİD lideri, Usame Bin Ladin 2011′de öldürüldükten sonra Zevahiri’ye bağlılık yemini ilan etmeyen tek El Kaide yöneticisiydi.

Bağdadi, tek bir İslam devleti altında toplanmanın cihadı güçlendireceğini savunuyor. El Zevahiri ise Batı’nın vurmasını kolaylaştıracağı için tüm cihatçıların bir yerde toplanmasına ve merkeziyetçi yönetime karşı.


IŞİD Suriye’de ordudan çok muhaliflerle çatışıyor

Zevahiri’nin Suriye cephesini Nusra’ya bırakma çağrılarına kulak tıkayan Bağdadi, Suriye Ordusu’yla savaşsa da daha çok muhaliflere yönelik saldırılar düzenlemekle meşgul görünüyor.

IŞİD’in nüfuzu ve gücü gün geçtikçe artıyor
 
Suriyeli sivillere de merhametsiz davranması kısa sürede bölgede nefret uyandırsa da IŞİD zayıflamadı, aksine güçlendi. Örgüt artık Rakka’yı kontrol ediyor ve Deyr-ul Zor’da petrol rafinerilerine el koymuş durumda. Irak’ta ise Musul’un ardından Tikrit’i ve önemli bir petrol rafinerisine sahip Beyci kasabasını ele geçirdi.

Bağdadi’nin 2011’de 800 olan militan sayısı 2012’de 2 bin 500’e, 2013’te 10 bine ulaştı ve artmaya devam ediyor.

Kaynak: İmc

Editör: Wan Haber