Filli Boya Yalıtım Grubu ve WWF Türkiye'nin 'Daha İyi Bir Dünya Projesi kapsamında enerji verimliliği binalarda ısı yalıtımı kullanılmasının önemine ilişkin Isparta Makine Mühendisleri Odası'nda seminer düzenlendi.
Seminerin açılışı konuşmasını WWF-Türkiye Hukuk İşleri Müdürü Engin Şenol yaptı. Bugün dünyanın karşı karşıya bulunduğu en önemli sorunlardan birinin olan küresel iklim değişikliğiyle mücadele konusu olduğunu belirten Şenol, "Enerji verimliliğinin sağlanması, düşük karbonlu kalkınma stratejilerinin benimsenmesi ve yenilenebilir enerji kaynaklarının yaygınlaştırılması bu konuda özel bir önem arz etmektedir. Bu çerçevede, (WWF) Türkiye ve Filli Boya işbirliğinde başlatılan 'Daha İyi Bir Dünya Projesi', iklim değişikliği ve enerji verimliliği konusunda ülkemizde farkındalık yaratmak, iyi uygulama örneklerini paylaşmak ve Karbon Ayaz İzi'mizi azaltmak için ısı yalıtımı başta olmak üzere alabileceğimiz önlemler hakkında kamuoyunu bilgilendirme amacını taşımaktadır" dedi.
Isparta Makine Mühendisleri Odası Başkanı Hasan Akıllı da, 'Petrol demek, enerji demektir. Türkiye, 2011 yılı içerisinde 44,5 milyar metreküp doğalgaz ithal etmiştir. Doğalgaz'ın yüzde 48'ini elektrik enerjisinde kullanmaktadır. Yüzde 52'sinin de yarısını sanayide, diğer yarısını konutlarda tüketmektedir. O halde muazzam derecede artan petrol fiyatları, Türkiye'nin ihracat ve ithalatındaki makasın açıklığının en büyük faktörüdür" diye konuştu.
Isparta Mimarlar Odası Başkanı Merve Kuyu da, Türkiye'nin enerji kullanımında da ikinci sırada yer aldığını açıkladı. Türkiye'de 10 kat kadar daha fazla karbon salınımının yapıldığını belirten Kuyu, "Dolayısıyla bu da bize neyi gösteriyor. Bizim ülkemizde bunu bir an önce daha fazla kaliteli hale getirebilmek adına hassa davranmamız gerektiğini gösteriyor. Burada da en büyük sorumluluk, biz bu konunun proje üreticilerine, uzmanlarına, idarelerdeki sorumlu kişilere düşüyor. Türkiye ve dünyadaki konumlardan sonra, Isparta'da enerji verimliliğinin ve çevre korumanın daha bir önemli noktası var. Isparta'da kış aylarındaki en büyük problemimiz hava kirliliği görünüyor. Bundan dolayı da gerek Mahalli Çevre Kurullarında, gerek kamuoyunda sürekli tartışmalar ve bunun nasıl halledilebilineceğine yönelik sürekli görüşler söz konusu oluyor. Bunda gerek fosil yakıt kullanımları, gerekse enerji verimliliği adına yapılacak çalışmanın özellikle Isparta adına bir kat daha önem arz ettiğinin tespitlerini yapıyoruz. Isparta'nın bulunmuş olduğu coğrafya'ya istinaden binaların minimum enerji harcaması yapması bizim hem yaşam kalitemizi artırıcı anlamda, hem de hava kirliliğinin azalmasına etkili olacaktır, hem de ekonomik anlamda katkıları çok olacaktır" şeklinde konuştu.
Isparta'daki mevcut yalıtımlı bina sayısının da yüzde 15 olduğuna dikkat çeken ENVER Derneği Başkanı Alaaddin Erkoç ise, "Bina yalıtımları ile birlikte yüzde 50 enerji verimliliğinin sağlanması aynı oranda çevre kirliliği ve doğa tahribatının önüne geçilmesi, ülke ekonomisine sağladığı tasarruf bilinciyle derhal adım atılması gerçeği ile ilgili üniversite, belediye, kamu kurum ve kuruluşlarının yasal gerekliliğini yerine getirmesi bizlerin de bu sürece her türlü katkıyı sağlayarak kamuoyunu bilgilendirmemiz büyük önem arz etmektedir" diye konuştu.
(FK-SK-Y)

30.11.2012 13:29:39 TSI

Editör: Wan Haber