Kurum bahçesinde ulusal ve yerel basın mensuplarıyla bir araya gelen proje yetkilileri, gazetecilere açıklamalarda bulundu. Projenin asıl hedefinin girişimciliği ve bölgesel kalkınmayı sağlamak olduğunu belirten Van İŞGEM Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Gedik, “Van İŞGEM Teknik Destek Projesi, kentte ve bölgede sektörel çeşitliliğin, sürdürülebilir ve başarılı işletmelerin, KOBİ’lerin rekabet ve pazarlama gücünün artırılmasını, kolektif çalışma ruhu ile ortak kültürün oluşturulmasını, insan kaynakları ve sermaye gücünün kentte tutunmasını ve büyümesini hedefliyor” dedi.

İki yıl sürecek olan proje üzerinde 7 yıldır çalıştıklarını ifade eden Gedik, projenin kendileri için hayati önem taşıdığını söyledi. Proje kapsamında 30 yeni modern iş yeri, çok amaçlı salon, kafe ve müşavirlik yapılacağını dile getiren Gedik, en önemlisinin de işletmelere danışmanlık hizmeti vermelerinin olduğunu söyledi. Hazırlanan projenin uluslar arası bir proje olduğuna dikkat çeken Gedik, “Proje bildiriminde bulunulduğunda, biz de bu projemizle girdik. 580 proje arasında 24 proje kazandı ve bunlardan biri de biz olduk. Bürokratik engeller çok oldu. Türkiye’den daha fazla Avrupa’da bürokratik engeller oldu. Ancak vazgeçmedik. Bu proje bizim için hayati önemdeydi. Tek umudumuzdu. Böyle büyük bir proje Van için gerekliydi. Proje, 9 milyon 200 Euro’luk bir projedir” diye konuştu.
İldeki ekonomiye yönelik kurumların bir düzen içinde çalışması gerektiğini vurgulayan Gedik, şöyle konuştu:

“Buna ekosistem de diyebiliriz. İŞGEM’de çalışma süresi en fazla 5 yıldır. Bizler proje kapsamında Teknokent’ten mezun olanları İŞGEM’e alacağız ve burada mezun edip göndereceğiz. Eğer orta ölçekli bir sanayi kurulursa, bu mezun ettiklerimizi oraya yönlendireceğiz. Bu şekilde bir ekosistem oluşturulabilir ve bu Türkiye’ye örnek teşkil edecek bir sistem olur.”

Projenin takım liderliğini yapan İtalyan Ekonomi ve Yatırım Uzmanı Eliseo Boito da, bölgedeki sıkıntılara rağmen İŞGEM’in projesine destek verildiğini ve önemli bir proje üzerinde çalıştıklarını belirtti. Van’ın yapısal olarak ekonomik gelişmeye ve yatırımlara açık bir kent olduğuna vurgu yapan Boito, “İtalya’da olaylar yok, ama orada bürokratik sıkıntılar daha çok, kimse yatırımlara destek vermiyor. Ama Türkiye öyle değil, burası yatırımlara daha müsait bir ülke, Van ise, doğası ve kaynakları itibariyle çok daha elverişli bir kent” diye konuştu.

Basın toplantısı daha sonra soru-cevap bölümü ile sona erdi.

Editör: Wan Haber