2010'dan sonra Anayasa değişiklikleriyle kurulan ve iş davalarına bakmakla görev verilen Yargıtay 22. Hukuk Dairesi, yıllardır devam edegelen bir uygulamaya verdiği kararla son verdi. Daire "kıdem tazminatı, ücret, asgari geçim indirimi ile yıllık izin alacaklarının belirsiz alacak olmadığını" ve dolayısıyla belirli bir miktar belirtilmeden açılan davaların, hukuki fayda yokluğundan reddedilmesi gerektiğine karar verdi.


Bu kararla birlikte halen İş Mahkemelerinde devam eden ve yüzbinlerce işçiyi ilgilendiren davaların Yargıtay tarafından bozulması riski doğdu. Yargıtay'ın geçmişten günümüze iş davalarıyla ilgilenen 9. Hukuk Dairesi, iş davalarının tümünde belirsiz alacak davası kabul ediyordu lakin 22. Hukuk Dairesi bu işe bambaşka bir boyut kazandırdı.

 

22. Hukuk Dairesinin Almış Olduğu Kararın Açıklaması ise Şöyle Şekillendi;

 

“İş hukukunda belirsiz alacak davasının açılması gerekli şartların varlığına bağlı. Fazla çalışma, hafta tatili ve genel tatil alacakları yönünden davacı haftada kaç saat fazla çalışma yaptığını, hangi hafta tatili ve genel tatillerde çalıştığını belirleyebilmekte ise de hâkimin hesaplanan miktardan hangi oranda takdiri indirim yapacağını bilebilecek durumda değil. Bu nedenle fazla çalışma, hafta tatili ve genel tatil alacakları belirsiz alacak davasına konu edilebilir. Kıdem tazminatı, ücret, asgari geçim indirimi ile yıllık izin alacağı bakımından; talep içeriğinden de açıkça anlaşıldığı üzere, davacı çalışma süresini, en son ödenen ücreti, alması gerektiğini iddia ettiği aylık ücret miktarını, yıllık izin süresini ve kaç gün ücretli izin kullandığını, aile durumuna göre ödenmesi gereken asgari geçim indirimi tutarını, kaç aylık ücret alacağı olduğunu belirleyebilmekte.

 

Tazminat hesabında alınacak aylık ücrete ek para veya parayla ölçülebilen sosyal menfaatleri de belirleyebilecek durumda. Taraflar arasında ücret miktarı tartışmalı olması da alacağı belirsiz hale getirmez. Kıdem tazminatı, ücret, asgari geçim indirimi ile yıllık izin alacakları belirsiz alacak değil. Dava konusu edilen alacaklar, belirsiz alacak davasına konu edilemeyeceği anlaşılmakla, kıdem tazminatı ile ücret, asgari geçim indirimi ve yıllık izin alacakları yönünden hukuki yarar yokluğundan davanın reddi gerekir.”

 

İçtihadı Birleştirme Kurulu Toplanacak

 

22. Hukuk Dairesi ve 9. Hukuk Dairesi'nin farklı kararları sebebiyle iş mahkemeleri arasında önemli bir fark oluşması olasılığı ortaya çıkmış oldu. İçtihat farkını gidermek için önümüzdeki günlerde İçtihadı Birleştirme Kurulunun toplanması bekleniyor.

 

Kurul, 22. Hukuk Dairesinin kararını üstlenirse yüüzbinlerce davada mahkemelerin Red kararı vermesi gerekecek.

Editör: Wan Haber