Bugün günlerden 1 Mayıs. İşçi ve emekçilerin dayanışma bayramı. Türkiye'nin her yerinde olduğu gibi Ankara'da da çeşitli etkinliklerle kutlandı. Kutlamaların merkezi Sıhhiye Meydanı oldu. Ankara 1 Mayıs mitingi, binlerce işçi ve emekçinin Tren Garı önünde toplanmasıyla başladı. Gar önünde bir araya gelen on binlerce sendika, sivil toplum, siyasi parti ve dernek üyesi emekçiler miting yapılacak Sıhhiye Meydanı’na beş dilde yazılan “Yaşasın 1 Mayıs” pankartının arkasında yürüdü. 

Ankara’da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü binlerce emekçinin katılımıyla kutlandı. Ankara'daki kutlamalarda ortak taleplerini dile getiren emekçiler taşeronlaşmaya, örgütsüz, güvencesiz ve geleceksiz çalıştırılma koşullarına karşı seslerini yükseltti.


İstanbul'da Taksim Meydanı tartışmalarının gölgesinde gerçekleştirilen 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü Ankara'da bayram coşkusuyla kutlandı. DİSK, Türk-İş, KESK, TMMOB ve TTB’nin oluşturduğu platformun düzenlediği Ankara 1 Mayıs mitingi, binlerce işçi ve emekçinin Tren Garı önünde toplanmasıyla başladı. Gar önünde bir araya gelen on binlerce sendika, sivil toplum, siyasi parti ve dernek üyesi emekçiler miting yapılacak Sıhhiye Meydanı’na beş dilde yazılan “Yaşasın 1 Mayıs” pankartının arkasında yürüdü. Ankara Adliyesi önündeki güvenlik noktasına gelen gruplar sık sık “Direne Direne Kazanacağız, İş Emek Özgürlük” sloganı attı. Taraftar grupları da alana meşaleler yakarak ve top oynayarak alana geldi. “Önce İnsanım” diyen Avukatlar platformu ise cüppeleriyle “Diktatör elini savunmamdan çek” sloganıyla alandaki yerini aldı.


Miting yaşamının yitiren işçilere saygı duruşuyla başladı. Ortak basın metninin okuyan Tertip Komitesi Başkanı Özgür Bozdoğan, “Kamuda esnek, kursalsız ve güvencesiz çalışma uygulamalarının yaygınlaşması, iş güvencesi başta olmak üzere en temel özlük haklarımızın elimizden alınmak istenmesi, zorunlu rotasyon başta olmak üzere çalışma ve yaşam koşullarımızı zorlaştıran uygulamamlar karşısında susmamız, geleceğimizi ipotek altına alan yasal düzenlemelere ve fiili uygulamalara daha fazla seyirci kalmamız mümkün değildir” dedi.
Bozdoğan, işçi ve emekçilerinin yaşadığı sorunlar ile yıllardır ezilen, yok sayılan, ötekileştirilen hakların sorunları, demokrasi , barış ve özgürlük taleplerinin iç içe geçtiğini belirterek, “Bu nedenle bu yıl 1 Mayıs, Türkiye'nin temel sorunlarının kalıcı olarak çözülmesi talebinin öne çıktığı bir mücadele günü olarak görülmelidir” diye konuştu.
Kutlama alanında şarkılar çalındı, halaylar çekildi. Maden kazasında ölen işçileri temsilen bir katılımcının, sırtında kanat bulunan kostümle kutlamalarda yer aldığı görüldü. Baz vatandaşların eylemlere ailecek katıldığı, çocuk ve gençlerin de kutlamalara yoğun ilgi gösterdiği gözlemlendi.
Sıhhiye'deki kutlama nedeniyle meydana açılan güzergahlarda yoğun güvenlik önlemleri alındı. Kutlama öncesinde Sıhhiye Meydanı yaya ve araç trafiğine tamamen kapatılarak, dedektör köpekleriyle çevrede arama yapıldı.
Sıhhiye Meydanı ve çevresinde yaklaşık 2 bin polisin görev yaptığı bilgisini veren Emniyet yetkilileri, kutlamalara 10 bin civarında katılım olduğunu belirtti.
Miting öncesi Haziran direnişi sırasında polis tarafından katledilen Ethem Sarısülük Kızılay'da vurulduğu yerde anıldı. Ethem'in vurulduğu yere karanfiller bırakıldı.

Editör: Wan Haber