İşçi Dernekleri Federasyonu Başkanı Abdülaziz Özen, "Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik başkanlığında 12 Ocak 2012 tarihinde taşeron şirket işçilerinin temsilcileri olan işçi dernekleri başkanları olarak bir toplantı gerçekleştirmiştik. Bu toplantı sonunda ortaya çıkan taslağı Meclis'e sunacağını söylemesine rağmen taslak halen ortada yok" dedi.
İşçi Dernekleri Federasyonu Başkanı Abdülaziz Özen, 12 Ocak 2012 tarihinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik başkanlığında yapılan toplantıda ortaya çıkan taslağın hala Meclis'e sunulmadığını belirterek, "Toplantı sonunda 14 madde ile sorunlar özetlenmiş, iki maddesine dernek başkanları olarak bizler itiraz etmiştik. Diğer 12 madde ise İş Kanunu'nda var olan fakat bürokrat oligarşisinin bizlere uygulamadığı özlük haklarımıza yönelikti. Toplantıda itiraz ettiğimiz o iki madde ise, İş Kanunu'nun 2. maddesinde yapılacak düzenleme ile bizlere yargı yolunun kapatılmasını içeriyordu ve maddenin kaldırılması çalışanlarımız açısından olumsuz olacaktı. Mahkeme kararlarının bertaraf edileceği bu maddeye toplantıda dernek başkanları olarak bizler itiraz etmiştik. Kıdem tazminatı fonu, bu fonun çalışanlar açışından işten çıkartılmaları kolaylılaştıracağını ve geriye dönük hakları kapsamadığını, bunun da formülünün bulunması gerektiğini toplantıda dile getirmiştik" diye konuştu.
Özen, toplantıda Bakan Faruk Çelik'in "Diğer taraflar ile en kısa zamanda görüşüp, en geç 2012 Şubat sonu Mart ayı içerisinde taslağı TBMM'nin gündemine getireceğiz" dediğini berterek, "Bakan Çelik'e cevaplandırmak üzere şu soruları soruyorum. Hala bir taslak yok ortada. Şimdi 2013 Haziran ayı olarak tarih veriyorsunuz. Biliyoruz yine bu taslak Haziran ayında bizlere yeni bir tarih verilmek üzere ertelenecek. Neden? Bizlerin sorununu çözmek istemiyor musunuz? Bir yıl içerisinde kamuda taşeron firmalarda çalışırken işten çıkartılan kişi sayısını biliyor musunuz? Bilmiyorsanız, bir yıl içerisinde çeşitli sebeplerle parça parça yaklaşık 3 bin çalışanımız işinden oldu. Son bir yılda işten çıkartılan işçilerin yaş ortalaması kaç biliyor musunuz? Bilmiyorsanız 40 yaş ve üzerinde çalışanlarımızı işten çıkardılar. Zaman içerisinde atılan işçilerimiz yerlerine 20'li yaşlarda gençlerimizi mi işe alarak istihdam edeceksiniz? İş Kanunu'nda yeni bir düzenleme yapma yerine, 4B, 4C gibi bir statü getirerek kamuda çalışan şirket işçilerini istihdam etmeniz halinde çalışma barışını da sağlarsınız. Neden mi? Özellikle döner sermayeli sistemde çalışan şirket işçilerimiz, kadrolu bürokrat ve memurlarımızın sanki gelirlerini talan ediyormuşuz gibi bizlerin üzerine sürekli baskı unsuru olduğu gibi, işten çıkartılmamız için de bir gerekçe olarak ortaya çıkartılmaya başladı. Sayın Bakanım sizler hala çektiklerimizi görmüyor musunuz? Sayın Bakanım, iş müfettişlerinin tuttukları muvazaa raporları ortada. Sizlerle yapılan toplantı öncesine kadar raporlar muvazaalı çıkarken, neden artık muvazaalı işleme dayandığı yönünde çıkmıyor? İş Kanunu'nun 2. ve 3. maddesi mi değişti? İş Kanunu'nda yapılacak bir değişiklikle kazanılmış mahkeme kararlarının bertaraf edileceği yönünde toplumda bir görüş algılaması var. Sayın Bakanım sizce bu doğru mu? Sayın Bakanım bizler bu sorunları çoğaltır gideriz, bizlere iş güvencesi sağlamadığınız müddetçe yapacağınız düzenleme sadece kamuoyunu aldatmadan başka bir şey değildir. Zaman zaman sizlerle yaptığımız görüşmeler ve hazırladığımız çalışma dosyalarında dile getirdiğimiz tek bir cümle var; 'Taşerona hayır, kamu ile sözleşmeye evet'. Sloganımıza ne kadar daha kulaklarınızı tıkayacaksınız. Biz sessiz insan yığınları olarak feryadımızı basınımız ve kamuoyu aracılığı ile duymanızı istiyoruz. Artık bizleri es geçmeyiniz, bizlerin sorununa da kulak veriniz. Etki alanı yaklaşık en az 2 ile 3 milyon arası olan kamuda çalışan taşeron şirket işçisi ailesinin canının yanmasına daha ne kadar müsaade edeceksiniz? İşten çıkartılmalar çoğaldıkça sabrımız azalıyor, ekmeğimiz elimizden alındıkça toplumda huzursuzluklar artıyor. Bizlerde sorumluluk sahibi olarak 12 Ocak 2012'nin takipçisi olmaya devam edeceğiz" şeklinde konuştu.
(RCP-SLH-CC-Y)

14.01.2013 11:16:43 TSI

Editör: Wan Haber