Karadeniz Hayvan Hakları Grup Başkanı Doğayı ve Hayvanları Koruma Derneği Ordu Temsilcisi Aziz İşbakan, "Havaların soğuması ve kar yağışlarının gelmesi ile yaban hayatta bulunan tüm hayvanların beslenmeleri için destekte bulunmalıyız. Kar yağdığı zaman hayvanlar yemek bulmakta zorluk çekiyor ve bulamadıklarında da ölüyorlar" dedi.
Yaban hayvanlarının kışları bulundukları ortamdan yerleşim alanlarına inerek yemek aradıklarını belirten Başkan İşbakan, "Biz insanlar ekolojik dengeyi bozduğumuz ve yaban hayatta yaşayan hayvanların yemek bulacağı alanları daralttığımız için bu alanlara binalar yaptığımız için yemek bulamayan ayı, kurt gibi hayvanlar insanların bulunduğu alanlara kadar inip yemek arıyorlar. Bu tablo sadece kış aylarında tekrarlanıyor. Mimar Sinan bile yaptığı tüm eserlerinde kuşları da düşünüp her yaptığı eserinin arasına kuşlar için yuva ve hayvanlar için vakıf kurularak beslenmeleri sağlanmıştır. Yaban hayatı koruma ve buradaki hayvanlara kış aylarında yemek bırakmak görevi Orman su işlerinin milli parklar yaban hayatı koruma müdürlüğüne verilmiştir. Bu hayvanların beslenmesi için bakanlığın fonu da vardır. Ancak bu fonu bazı yerlerde çok azı kullanılmakta bazı yerlerde ise hiçbiri kullanılmaktadır" diye konuştu.
Yemek artıklarının ormanlık alanlara bırakılmasını söyleyen Başkan Aziz İşbakan, "Bizler ekolojik dengeyi bozduğumuz için burada kış aylarında yemek bulamayan tüm hayvanlara sahip çıkmalı ve yemek artıklarının ormanlık alan kenarlarına bırakmalıyız. Bunun içinde iller de bu görevi yapmakla görevli belediyelerdir. Yaban hayattaki hayvanlar için beslenme odak ve su odak noktaları yapmak belediyenin asli görevleri arasındadır. Bu vesile ile Orman Su İşleri Milli Parklar Müdürlüğü'nü ve Ordu Belediyesi'ni göreve davet eder, yaban hayatındaki hayvanların yemek bulabilmesi için daha duyarlı olup lokantalardan, restoranlardan, askeriyeden, yemekhanelerden, fırınlardan, resmi dairelerin, fabrikaların mutfak artıklarından, yemek artıklarının hayvanlar için verilmesi yolunda organizasyon kurup bu yemek artıklarını yaban hayvanlarına ve barınağa ulaştırmalarını, Milli Parklar Daire Başkanlığı'nın ise yaban hayattaki hayvanlar için bakanlık fonu için istek yapılmasını arzu ederiz" şeklinde konuştu.
(RCP-SLH-Y)

28.12.2012 12:07:36 TSI

Editör: Wan Haber