Metro Turizm'in sahibi Galip Öztürk'ün de sanıkları arasında bulunduğu çete davasında savcı mütalaasını açıkladı. Savcı Öztürk'ün 75 yıla kadar hapsini talep etti.
İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada tutuklu sanıklar Galip Öztürk, Cengiz Kaya ve Erdem Yücel ile bazı tutuksuz sanıklar hazır bulundu. Duruşmanın başlamasının ardından Savcı Fuzuli Aydoğdu esas hakkındaki mütalaasını açıkladı.
Dava kapsamında yargılanan sanıklar üzerine Galip Öztürk'ün mutlak bir hakimiyetinin olduğunu belirten Savcı Aydoğdu, örgüt üyelerinin telefon görüşmelerinde Öztürk'e 'abi, başkanım, patron' şeklinde ifadeler kullandığını belirtti.
Galip Öztürk'ün örgüt lideri sıfatıyla İMKB hisse senedi piyasasında, sahibi olduğu Metro Grubu şirketlerini halka açılma sürecinde değerini olduğundan fazla göstererek manipülatif işlemler yaptığı belirtilen mütalaada, "Her ne kadar iddianamede Öztürk tarafından kurulan örgütün silahlı örgüt olduğu belirtilmişse de, gerçekleşen eylemlerde silah kullanıldığına dair herhangi bir delile ulaşılamadığı, sanıklardan ele geçen silahların ise bireysel kullanımda olan silahlardan olduğu, dolayısıyla kurulan suç örgütünün silahlı suç örgütü olduğuna dair delil elde edilememiştir"denildi.
Sanıklardan Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı A.E.'nin Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) üyesi olduğu dönemde, Galip Öztürk'ün SPK'da usulsüz olarak gerçekleştirdiği konularda karşılaştığı engelleri gidermek için çalıştığı ifade edilen mütalaada, A.E.'nin İstanbul'a geldiği dönemde Galip Öztürk'e ait otellerde ücretsiz olarak ağırlandığının tespit edildiği belirtildi.
Mütalaada A.E.'nin örgüt yöneticilerinin talimatlarını yerine getirdiği ve örgütün haksız çıkar elde etmesine yardımcı olduğu iddia edildi.
Davanın sanıkları arasında yer alan eski milletvekili Tarık Çengiz'in de Metro Holding yöneticisi olduğunun belirtilen mütalaada Cengiz'in, "Eski milletvekili olması nedeniyle örgütün siyasi bağlantılarını sağlamakta etkin bir şekilde rol oynadığı tespit edilmiştir" denildi.
Mütalaada sanıklardan Galip Öztürk'ün "Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, yetkili olmadığı iş için yarar sağlama, adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs, rüşvet, ihaleye fesat karıştırmak, hakkı olmayan yere tecavüz, yağma, tehdit, gizliliğin ihlali" suçlarından 26 yıldan 75 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.
Eski milletvekili Cengiz'in suç örgütü üyeliği suçundan 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası istenilen mütalaada A.E.'nin ise "suç işlemek amacıyla kurulan örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek" suçundan 1 yıldan 3 yıla kadar hapsi talep edildi.
Savcının mütalaasını açıklamasının ardından mahkeme sanıkların mütalaaya karşın savunmalarını hazırlamaları için süre vererek duruşmayı erteledi.
(YM-ÇK-Y)

05.02.2013 18:00:35 TSI

Editör: Wan Haber