İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı, Malatya İnönü Üniversitesi öğretim görevlisi Kimya Mühendisi Orhan Sezgin Selçuk, "Hangi sektör olursa olsun işveren kendine düşen sorumluluğu tam manası ile yerine getirmeli, iş sağlığı ve güvenliği konusunda alması gereken tedbirlerle ilgili hiçbir maliyetten kaçınmamalı" dedi.
Zonguldak'ın Kozlu ilçesinde meydana gelen maden faciası ve ölümlü iş kazası nedeniyle açıklama yapan (C) sınıfı İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Kimya Mühendisi Orhan Sezgin Selçuk, daha önce de iş kazaları konusunda yazdığı yazılarda iş kazalarında işverene çok büyük sorumluluklar düştüğünü ve bu konuda multidisipliner bir bakış açısı sergilemek gerektiğini bildirip, Zonguldak'ın Kozlu ilçesinde meydana gelen maden faciası ile ilgili ise şu açıklamalarda bulundu:
"Maalesef kaza hiçbir zaman geliyorum demez. Yine ölümlü bir iş kazası ile karşı karşıya kaldık ve birçok eve ateş düştü. Tabi ki her sektörde karşılaşılan iş kazaları maden sektöründe risk boyutunda daha çok kendini göstermekte. Gaz yükselmesi nedeniyle meydana gelen bu patlamada şu dersleri çıkarmalıyız; hangi sektör olursa olsun işveren kendine düşen sorumluluğu tam manası ile yerine getirmeli, iş sağlığı ve güvenliği konusunda alması gereken tedbirlerle ilgili hiçbir maliyetten kaçınmamalı. Ayrıca işveren iş kazası meydana getirebilecek risk faktörlerini mesai saatinde güncel olarak çok iyi gözlemlemeli veya gözlemlettirebilmelidir. Kazaların önüne yüzde 100 gibi bir oranla geçmek tabi ki mümkün değil. Fakat tedbir almayıp veya alacağı tedbirin cüzi bir maliyetinden kaçmak da hiçbir vicdana sığmaz. Bu bağlamda devletimiz İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nda mevzuat ve kanunlarla her şeyin standardını açıkça belirtmiştir. Bu yasalarda belirtilen maddelere uymaya birebir mecburuz. Eğer bunlara uyulmadığı veya ihmal edildiği takdirde uzuv kayıplı veya can kayıplı iş kazaları ile karşılaşmamız an meselesidir."
(NA-SO-Y)

09.01.2013 11:40:44 TSI

Editör: Wan Haber