Van’da meydana gelen 7.2 ve 5.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından hasar gören yüzlerce binanın yıkımı, benzer bir çalışma sırasında 5 Aralık 2011 günü meydana gelen ve 1 kişinin ölümüne sebep olan olay üzerine yeni iş kazaları yaşanmaması için daha dikkatli ve profesyonel ekipler tarafından sürdürülüyor. 


“ÖNCE CAN GÜVENLİĞİ”


Van’ın en işlek caddesinden biri olan Kazımkarabekir Caddesi üzerinde bulunan ve ağır hasarlı olan 5 katlı binanın yıkımı ise en üst kata çıkartılan mini iş makinesiyle yapılıyor. Vinç yardımıyla binanın en üst kısmına kaldırılan 5 tonluk mini iş makinesi, binaların arasında kalan hasarlı yapıyı büyük bir titizlikle yıkıyor. Çalışmalarına gece-gündüz sürdürdüklerini belirten TMA Demir Gıda İnşat Firması ortaklarından Selahattin İrez, can güvenliğinin her şeyden önce geldiğini söyledi. İrez, işlerinin oldukça zor olduğunu ifade ederek, “Daha önce binaları büyük iş makineleriyle yıkıyorduk. Burası ise Van’ın en işlek caddesi olduğundan mini iş makinesiyle yıkmak zorundayız. Yıkımı çok dikkatli yapmamız gerek. Çünkü hem yandaki binaların hem de caddede yürüyen vatandaşların can güvenliği her şeyden daha önemlidir” dedi.


“YAN BİNALARIN ZARAR GÖRMEMESİNE DİKKAT EDİYORUZ”


Yıktırılan bina arada kaldığı için yan binaların zarar görmemesi büyük çaba gösterdiklerini ifade eden İrez, “Binaların dış duvarları izolasyon yapılmamış. Bu nedenle büyük sıkıntı yaşıyoruz. Biz bu binanın kolonları yıkarken, yan binalarda sıva olmadığından dolayı briketler aşağıya iniyor. Bu da işimizi aksatıyor. Bina yapılırken mutlaka dış sıva yapılması gerekiyor. Biz yan binaların zarar görmemesi için çok yavaş ilerliyoruz bu da işimiz oldukça aksatıyor” ifadelerini kullandı.


“İLK KEZ BU MAKİNEYİ KULLANIYORUZ”


Mini iş makinesi ile ilk kez bina yıkımına başlandığını belirten İrez, “Bu mini iş makinemizle yıkımına başladığımız ilk bina. Biz 6 kişilik bir ekiple gece gündüz çalışıyoruz. Gündüz yaptığımız çalışmalardan biriken enkazı, gece trafiğin az olduğu saatlerde ise kamyona yükleyip belirtilen yerlere atıyoruz. Bir binanın yıkımını yaklaşık 10 günde tamamlıyoruz” şeklinde konuştu.


“EN BÜYÜK SORUNUZUM DIŞ DUVARLARIN SIVASIZ OLMASI”


Mini iş makinesi operatörü Adem Karabağ da kolonları sökerken büyük zorluk yaşadığını belirterek, ”Sabah akşama kadar binaların üzerinde yıkım yapıyoruz. Bir riski tarafı yok ancak en büyük sorunumuz diğer binanın dış duvarında izolasyonun yapılmamasıdır. Bu binanın kolonları ile diğer binanın briketleri kaynaşmış durumda. Böyle olunca binanın kolonlarını yıkarken, diğer binanın briketleri de yıkılıyor. Bir kolonu 1 günde ancak yıkabiliyoruz. Bu konuda oldukça sıkıntı yaşıyor” dedi.

Editör: Wan Haber