İnegöl Genç İşadamları Derneği (İGİAD) Başkanı Bahadır Bayraktar, 2012 yılının üretime dayalı reel ve güçlü ekonomilere sahip olan ülkelerde küçülme, üretime ve istihdama dayalı olmayan ülkelerde ise iflaslar şeklinde geçtiğini belirtti.
2008 yılındaki ekonomik krizin etkilerinin 2012 yılında da dünyada devam ettiğini ifade eden İGİAD Başkanı Bahadır Bayraktar, "AB ülkelerine baktığımızda, üretime dayalı reel ve güçlü ekonomilere sahip olan ülkelerde küçülme, üretime ve istihdama dayalı olmayan ülkelerde iflaslar şeklinde geçmiştir. Batıdaki komşularımızda durum bu iken, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da ise siyasi çalkantılarla 2012 yılını tamamlamış bulunmaktayız. Ülkemizde ise 2012 yılı başında açıklanan hedefler ve beklentilere baktığımızda, ana tema cari açığın kontrol altına alınması idi. Bu doğrultuda yapılan uygulamalarla ekonomi nispi olarak soğutulmuş, enflasyon kontrol altına alınmış, para politikaları ile desteklenen bu zor süreç genel olarak başarılı geçmiştir. Gerek AB ülkelerindeki ekonomik olumsuzluklar gerekse komşu ülkelerdeki siyasi meseleler ekonomimizi etkilememiştir. Ekonomileri etkileyen en önemli parametre olan beklentilerin bu süreçte daha fazla olumsuz etkisi olmamıştır. Sevindirici olan budur" dedi.
2013 yılına dair beklentilerin özellikle ikinci yarıdan itibaren pozitif olduğunu belirten Bayraktar, "2013 ortasına kadar 2012'deki sürecin ve etkilerinin 2013 yarısına kadar devam edeceği, ikinci yarıdan itibaren de yukarı doğru hareketin başlayacağını tahmin etmekteyiz. 2012 yılında ertelenen talebin bu dönemde ortaya çıkacağını ve piyasaların hareketleneceğini bekliyoruz. Tüm müteşebbislerin de yatırım, risk ve tablolarını bu tahminlere göre planlamalarını tavsiye etmekteyiz" diye konuştu.
(SB-MŞ)

10.01.2013 16:36:29 TSI

Editör: Wan Haber