Haber: Fazıl ERÜŞ/ÖZEL

Kent ekonomisini ve son yaşanan siyasi gelişmeleri Wanhaber’e değerlendiren Van TSO ve Van TB eski başkanlarından iş adamı Feridun Irak,”Gidişat iyi değil“dedi. Belediye başkanı yerine kayyum atanabilmesine olanak veren yasa tasarısını da değerlendiren Irak, insan haklarının esas alınarak demokrasinin etkin kılınabilineceğini söyledi.

2011 yılında yaşanan iki büyük depremin ardından ekonomik olarak daha da zor bir sürece giren Van'da beklenen yatırımların yapılamaması ve Van Gölü’nün değerlendirilememesi tepkilere neden olurken, yetkililerin vurdumduymazlığı da dikkat çekiyor. Uzun süredir devam eden çatışmalı süreç ile son yaşanan siyasi gelişmeler de ekonomiyi olumsuz yönde etkilediği belirtiliyor.Kent ekonomisini ve son yaşanan siyasi gelişmeleri değerlendiren Irak, doğru ve yerinden teşvik’e dikkat çekerken, belediye başkanı yerine kayyum atanabilmesine olanak veren yasa tasarısı için de, “Belediye başkanının suçu varsa bu şahsı bağlar, kurum kuruluşları bağlamaz”yorumunda bulundu.

“ZENGİNLİK ÜRETİLEMİYOR”

Van da milli gelir, Türkiye ortalamasının çok altında diyen Irak, Wanhaber’e şöyle konuştu:
“Van’da işsizlik Türkiye ortalamasını neredeyse katlayacak kadar. Gelişmişlik sıralamasında en dibe yerleşmeye az kaldı diyebiliriz. Kentte şuan ekonomi durum hiç iyi değil. Van'ın potansiyeli çok iyi olmasına rağmen zenginlik üretilemiyor. Neden zenginlik üretilemiyor, ne gibi engeller var? Bu sorunun cevabını acil bulmalıyız. Yoksa gidişat hiç iyi olmaz. O nedenle bölgedeki yatırımcılar yeniden sahaya indirilmeli ve beyin-sermaye göçü engellenmelidir. Öte yandan bu sürecin sağlıklı bir şekilde atlatılabilmesi ve kentin yeniden ayağa kalkabilmesi için doğru ve yerinden teşvik şart.”

“KADERİNE TERK EDİLMEMELİ”

Van’ın yeniden küllerinden doğa bilmesi için İran pazarına dikkat çeken Irak, “Komşu ülkeler iyi değerlendirilmeli ve sınır ticaretine önem verilmelidir”dedi. Van’ın tarım ve hayvancılığa uygun bir coğrafya olduğunu ifade eden Irak, gündemden düşmeyen ve Van için bir miras olan Van Gölü’ne sahip çıkılması çağrısında bulundu.

Dünyanın sayılı göllerinden biri olan Van Gölü'nün kirlilikten arındırılması, kirletilmemesi ve kaderine terk edilmemesi yönünde gerekli çalışmaların bir an önce yapılması gerektiğinin altını çizen Irak, “Van Gölü’nü turizme kazandırmalıyız. Bunun başka yolu yok.Öte yandan bölgenin önemli değerlerinden olan ve Alaska'daki Somon balıkları gibi akıntının tersine yüzerek adeta uçarak derelere akın eden Van’a özel olan İnci Kefali balığının neslinin devam ettirilebilmesi için duyarlılık göstermeliyiz. Hatta İnci Kefali balığını işleterek katma değer elde etmeliyiz. Türkiye iç sularında 40 bin ton balık avlanmaktadır. Van gölünde ise yıllık on ila on beş bin ton arası balık avlanmaktadır. Bunun değerini bilirsek ve bu balığı koruyup neslinin devamını sağlarsak burada bir istihdam sağlamış oluruz.Şunu da unutmamak gerekir kente turist çekmek istiyorsak Van Gölü canavarını da yeniden hatırlatmamız lazım. Merak turizmi için çok iyi olur”şeklinde konuştu.

“İNSAN HAKLARI ESAS ALINMALI”

Belediye başkanı yerine kayyum atanabilmesine olanak veren yasa tasarısına da değerlendiren Irak, şunları kaydetti: “Özgürlük,huzur ; ancak insan haklarını esas alan demokrasi ile mümkündür. Suç eğer varsa bu şahsı bağlar, kurum kuruluşları bağlamaz. Dolayısı ile seçimle gelinen makam boşalmışsa yeniden seçim yapılarak doldurulmalıdır.”

Editör: Wan Haber