Wanhaber.com Haber Merkezi

Ergenekon davasında ‘darbeye teşebbüs’ suçundan ‘terör örgütü yöneticisi’ olarak yargılanan eski Jandarma Genel Komutanı Şener Eruygur tarafından hazırlatılan ve 2004 seçimleri öncesinde birliklere asılan “irtica” afişleri Van’da hortladı. 

“Hangisini istersiniz” başlıklı ve modern hayatla şeriat hayatının fotoğraflı karşılaştırıldığı afişler Van Jandarma Komutanlığı’na bağlı karakolların duvarlarını süslüyor. Başörtülülerin irticacı olarak gösterildiği afişlerle ilgili halktan şikayetler gelmeye başladı.

Cumhuriyetçi Çalışma Grubu tarafından hazırlanmıştı

 

Star Gazetesi'nde yayınlanan Lütfi Kaplan imzalı habere göre uzun zamandır görünmeyen afişler, Van İl Jandarma Komutanlığı’na bağlı birimlerin duvarlarını süslüyor. Adli emanetteki uyuşturucuların usulsüz sevkiyatı skandalıyla gündeme gelen İl Jandarma Komutanı Albay Nurettin Alkan’a bağlı birimlerde asılan afişlerde, modern kadınla irticacı kadın arasındaki kıyaslama fotoğraflar eşliğinde veriliyor.

Belenoluk Karakolu’nda da var

 

Skandalı ortaya çıkartan ise afişlerin asılı olduğu karakollardan Belenoluk Jandarma Karakolu’yla ilgili yapılan şikayetler oldu. Fotoğraflarda başı kapalı ve oldukça çirkin gösterilen çocuklarla ilgili bölge halkının şikayetleri üzerine durum Van’daki mülki amirliklerce ele alındı. Afişlerin diğer karakollara da asıldığı tespit edildi. Ancak afişlerin halen bulunduğu duvarlardan indirilmediği görüldü. Konunun İçişleri Bakanlığı üzerinden Jandarma Genel Komutanlığı’na iletileceği ve afişlerle ilgili yargı sürecinde oluşan dosyanın da gönderileceği öğrenildi.

KÖYLÜLER: PARTİ Mİ KURUYORSUNUZ?

 

Ergenekon soruşturmasını yürüten savcılık, darbeye zemin hazırlamak için 2003’ten itibaren kahvehanelerin camlarına, elektrik direklerine, yol kenarlarındaki duvarlara ve askeri birliklere asılan ‘irtica geliyor’ içerikli afişlerin kaynağını araştırdı. Tanık olarak ifade veren Uzman Çavuş Aykut Öztürk, irtica afişlerini dönemin Jandarma Genel Komutanlığı’nın emriyle astıklarını söyledi. Talimatta afişlerin herkesin görebileceği umumi yerlere asılmasının istendiğini anlatan Öztürk, köylerde yaptıkları çalışmalarda “parti mi kuruyorsunuz” tepkisiyle karşılaştıklarını anlatmıştı. Afişler, 2007’deki Cumhuriyet Mitingleri’nde de kullanılmıştı.

VAN VALİLİĞİ'NDEN “O AFİŞLER VAN’DA DA HORTLADI” HABERİNE YALANLAMA

Van Valiliği, bir basın yayın organında yer alan, “O Afişler Van’da da hortladı” haberini yalanlayarak Belenoluk Karakolu’nun Van sınırlarında değil, Siirt ili sınırları içinde olduğunu bildirdi. 


Van Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada, “3 Mayıs 2013 tarihli bir basın yayın organının 1 ve 16’ıncı sayfalarında yer alan, ‘O Afişler Van’da da hortladı’ başlıklı haberde, ‘Van İl Jandarma Komutanlığına bağlı birimlerde modern hayatla şeriat hayatının mukayese edildiği afişler bulunduğu, vatandaşların mülki makamlara konu ile ilgili şikayette bulunduğu, skandalı ortaya çıkaran ise afişlerin asılı olduğu karakollardan Belenoluk Karakolu ile ilgili yapılan şikayetin olduğu’ iddialarını içeren gerçeğe aykırı haber ve yorumlara yer verilmiştir. Asılsız haber ile ilgili kamuoyunun bilgilendirilmesine ihtiyaç duyulmuştur. Belenoluk köyü ve karakolu, Van mülki sınırlarında değildir, Siirt ili Pervari ilçesine bağlı bir köy ve karakoldur. Haberde iddia edildiği gibi, söz konusu afişler ile ilgili Van Valiliğine ve kaymakamlıklara vatandaşlarımız tarafından herhangi bir başvuru yapılmamıştır. Bugüne kadar da Van İl Jandarma Komutanlığına bağlı birimlerde haberde iddia edilen afişlerin varlığı ile ilgili bir tespit söz konusu değildir” denildi.

Editör: Wan Haber