Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında Van’a davet edilen İranlı heyet, 3 günlük ziyaretlerine başladı. Bahar mevsimiyle birlikte adeta renk cümbüşüne dönen Akdamar Adası’nı ziyaret eden İranlılar, gördükleri manzara karşısında hayran kaldılar.

İran’ın Tebriz, Urumiye ve Hoy şehrindeki kurumlar başta olmak üzere 67 acente temsilcisinin yer aldığı gruba; Van Vali Yardımcısı Önder Can, Kültür ve Turizm İl Müdürü Muzaffer Aktuğ, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Doğu Anadolu Bölge Yönetim Başkanı Cevdet Özgökçe, TÜRSAB Doğu Anadolu Yürütme Kurulu Başkan Yardımcısı Engin Pişkin ve bazı otel ile acente temsilcileri de eşlik etti. Hoy Vali Yardımcısı Ali Muhammedi, Hoy Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Şerefhanli, belediye meclis üyeleri, Hoy, Tebriz ve Urumiye illerinden acente ve otel temsilcileri, Akdamar Adası manzarası karşısında hayranlıklarını dile getirirken, Akdamar Kilisesi hakkında da bilgi aldı. Adanın her tarafını gezen ve Engin Pişkin’in rehberliği doğrultusunda bilgi sahibi olan grup, hatıra fotoğrafı da çekmeyi ihmal etmedi.

3-479.jpg

“BU İLİŞKİLERİN MEYVELERİNİ ALACAĞIZ”

Gezi sonrası açıklamalarda bulunan Van Vali Yardımcısı Önder Can, Van’ın en büyük turizm aktivitesinin İran’dan gelen turistler olduğunu belirtti. Bu potansiyelin şu ana çok düşük seviyelerde olduğunu anlatan Can, “Hala büyük bir gelişim potansiyeli var. Dolayısıyla geçen hafta içerisinde İran’dan davet ettiğimiz 67 acente yetkilileri ve bazı kamu görevlileri iştirak ederek ilimize geldiler. Bizde kendilerine ilimizin tarihi ve turistik yerlerini gezdirerek, ilimizde İranlı turistlerimizin kalış sürelerini arttırmaya çalışıyoruz. Çükü bunların bir kısmı sadece havayolunu kullanarak aynı gün gidiyorlar. Biz bunların buradaki geceleme sürelerini arttırarak, hem ilimizin turizmde aldığı payı artırmaya çalışıyoruz hem de ilimizin güzelliklerini sınır komşumuz İran’a tanıtmak istiyoruz. İki ülkenin turizm yetkilileri arasındaki iyi ilişkiler oluşturuldu son dönemlerde. Bu ilişkilerin meyvesini en kısa zamanda vereceğini düşünüyorum. Halihazırda bahsedilen turist rakamlarının giderek artacağını düşünüyorum. İran’daki ambargonun kaldırılmasıyla beraber turizm aktivitesi iki yönlü gelişecektir diye düşünüyorum. İnşallah iyi olur, biz İranlı dostlarımızı ağırlamaktan çok memnunuz, gayet sıcak bir atmosfer var, bu ilişkilerin devam edeceğini temenni ediyorum” dedi.

İranlı gruptan Sevda Kamali ve Mehdi Arghand ise, memnuniyetlerini dile getirerek, gösterilen misafirperverlikten mutlu olduklarını ifade ettiler. İki ülkenin kardeş olduğunu ifade eden ikili, bu ilişkilerin daha da ileriye gideceğini vurguladılar. Van’ın tarihi ve turistik mekanlarının güzelliğini anlatan Kamali ve Arghand, mutlaka gezilmesi ve görülmesi gerektiği konusunda çağrıda bulundular.

4-407.jpg6-216.jpg7-104.jpg10-032.jpg

Editör: Wan Haber