Yaşanan çatışmalı süreçten doğan sıkıntılarla birlikte işleri durma noktasına gelen Van esnafı, İranlı turistler sayesinde rahat nefes aldı. Ülkelerindeki 13 günlük nevruz tatilini fırsat bilen İranlılar, Kapıköy Sınır Kapısı başta olmak üzere haftada bir gerçekleştirilen uçak seferleri ile Van’a akın etti. Binlerce İranlının gelmesiyle Van piyasasında canlılık yaşandı. Bazı İranlı aileler tatillerini Van’da geçirirken, bazıları Türkiye’nin farklı illerine gitti. Van’ı çok sevdikleri için tatili burada geçirdiklerini ifade eden İranlı bir turist, “Biz Van’ı ve Van halkını çok seviyoruz. Biz kardeşiz. Bu nedenle buraya eğlenmeye ve alışveriş yapmaya geliyoruz” dediler.

VAN ESNAFI RAHAT BİR NEFES ALDI

İranlıların Van’a gelmesi ile birlikte işlerinin biraz olsun açıldığını ifade eden esnaf, “İran bizim can damarımız. Geçen yıllara rağmen beklediğimiz rağbet olmasa bile yine canlı para akışı, bize biraz nefes aldırdı” dediler.

İranlıların Van’da kalmamalarının en büyük nedeninin güvenlik olduğunu vurgulayan il esnafı, “Çatışmalı süreç ve olaylar nedeniyle İranlı turistler bölgeye gelmeye korkuyor. Bu nedenle kimi alışveriş için Van’a gelirken büyük bir kısmı ise İstanbul, Antalya ve İzmir başta olmak üzere Gürcistan’a gidiyor. Bizim yetkililerden tek isteğimiz, barış sürecinin yeniden başlatılması ve bu çatışmalı sürecin sona erdirilmesidir” şeklinde konuştu.

“İRANLILARIN NE İSTEDİĞİNE YÖNELİK ÇALIŞMA YAPMALIYIZ”

Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) Yönetim Kurulu Üyesi Murat Beyaz, beklentilerinin sezon boyunca İranlı turistleri Van’da görmek olduğunu belirtti. İranlı turistlerin ne istediğini ve bu yönde çalışma yaparak, bunu gerçekleştirebileceklerini ifade eden Beyaz, “Kış, turizm için ölü bir sezondur. Ancak İranlı turistlerin kayağa çok meraklı olduğunu biliyoruz. Bu yönde çalışma yapılırsa, kayak merkezine de turist çekebiliriz. 13-15 günlük tatili geçirmek üzere akın akın Van’a geliyorlar. Türkiye’nin çeşitli yerlerine geliyorlar. Büyük çoğu Van Ferit Melen Havaalanını kullanarak İstanbul, İzmir, Antalya’ya gidiyor. Biz ilk etapta bunu kendimize bir artı olarak sayıyoruz. Çünkü şehrin ekonomisine ciddi bir katkısı oluyor. Aslında bizim istediğimiz, üzerinde yoğunlaşmamız gereken burada kalış sürelerini uzun tutmaktır. Bu anlamda Shopping Fest devreye giriyor. Bu süreyi uzatırsak, bütün bir yıla yayarsak, şehrin ekonomisine, istihdamına ve ticaretine çok olumlu katkısı olacak. Shopping Fest Festivali bunun bir ayağıydı” dedi.

“HER İRANLI AİLE 2 BİN 500 TL HARCAMA YAPIYOR”

İranlı turistlerin buradaki devamlılığı için herkese büyük görev düştüğünü anlatan Murat Beyaz, şöyle konuştu: “Bütün Türkiye’ye gelen tek turist tipi olarak bir tek İranlılar kaldı. İstanbul, İzmir ve Antalya’ya gittiğinizde İranlı turist görürsünüz. Dolayısıyla hem bölgede hem de Avrupa’da yaşanan sıkıntılı dönemde akın akın gelen insanların kadrini kıymetini bilmemiz gerekiyor. Van özeline indiğimiz vakit çok etkisi var. Özellikle şehir merkezindeki her İranlının elinde poşet var, küçük çocuklarının bile elinde poşet var. Burada tatilini geçiren aileler için hesaplama yaptığımızda her bir İranlının getirdiği dövizi Türk lirasına çarptığımız vakit 2 bin, 2 bin 500 TL arasında değişen bir rakam çıkıyor. Tabi bunun üzerine çıkan ve altında kalan ailelerde var. Ortalamasını aldığımızda 2 bin, 2 bin 500 TL gibi bir harcama söz konusu oluyor. Bu kentin ekonomisine para katkısı anlamında bir harcama söz konusu oluyor. Bunu totale vurduğumuz vakit, sadece nevruz döneminde bile çok ciddi bir rakam ortaya çıkıyor. Yılın geneline yaydığınız da bizim İran’la ticari ve turistik alışverişimiz inanılmaz rakama çıkabilir. 2-3 yıl içerisinde çok ciddi rakamı yakalayacağımızı düşünüyoruz, bu yönde çalışmalara devam edeceğiz” 

İl Kültür ve Turizm Müdürü Muzaffer Aktuğ da, İranlıların Van’ın ekonomisine, turizmine ve ticaretine katkısının büyük olduğunu anlatarak şunları söyledi: "Bu noktada ilimize gelen İranlının diğer şehirlere gitmemesi, burada konaklamalarının uzatılması noktasında sektörün daha fazla çaba göstermesi gerekiyor. Van halkının gelen İranlı turistlere misafirperverliğini yansıtmaları, onlara iyi davranmaları ve her konuda yardımcı olmaları lazım. Bu davranışlar da ilin turizmine genel anlamda yansıyacak ve ilimize gelen turist sayısı artacaktır. Geçen yıl mart ayında ilimize yaklaşık 29 bin turist gelmiş, bunların 27 binini İranlılar oluşturmuştu. İnşallah bu yıl daha fazla turistin ilimize gelmesini umuyoruz.”

Editör: Wan Haber