Şubat ayında gerçekleşen İran İslam Devrimi'nin 36. zafer yıldönümü nedeniyle verilen 5 günlük resmi tatili fırsat bilen İranlı turistler, Türkiye'ye akın etti. Kentteki otelleri dolduran İranlı turistler, bol bol alışveriş yaparak esnafın da yüzünü güldürdü. Gün boyunca alışveriş yaparak esnafın yüzünü güldüren İranlı turistler, akşam saatlerinde ise değişik mekanlarda eğleniyorlar. Yaşanan yoğunluktan hayli memnun olduklarını dile getiren esnaflar, İranlı turistlerin Van için büyük bir nimet olduğunu söylediler. İran’ın Van turizmi için çok önemli olduğunu belirten bir otelin genel müdürü Mustafa Öksüz, kentteki otellerin İranlı turistlerle dolduğunu söyledi. Yaklaşık 2-3 gün ilde kalacak olan turistlerin bölgedeki ekonomiyi canlandıracağını belirten Öksüz, “Bizlerin tek amacı İranlıların ilimize gelmelerinden sonra onlara alışverişlerini yaptırmak, eğlenmelerini sağlamak ve en güzel şekilde uğurlamaktır” dedi.


İranlı turistlerin alışveriş turizmi için Van’a geldiğini ifade eden Öksüz, Van’daki en büyük etkenin bu olduğunu ve Van ekonomisinin bu şekilde canlandığını söyledi. Van esnafının öncelikli olarak İranlıları gerçek turist olarak görmeleri gerektiğinin altını çizen Öksüz, “Avrupalı bir turist geldiği zaman caddelerde daha farklı davranıyoruz, İranlılara daha farklı davranıyoruz. Ancak şunu kabullenmemiz lazım ki; gerçekten Van ekonomisi için İran çok büyük bir nimettir. Yani bugün en ufak bir işletmeden tutun 5 yıldızlı bir otele kadar biz İran’a muhtacız. Bunu kabullenmek lazım” ifadelerini kullandı.


Tatil vesilesiyle İranlı turistlerin yoğun bir şekilde Van’a geldiğini belirten bir mağazanın müdürü Yusuf Aktaşçı ise, İranlı turistlerin kente çok yüksek miktarda döviz bıraktığını söyledi. Bu durumun Van için çok büyük önem arz ettiğini dile getiren Aktaşçı, “İranlı turistlerin özellikle alışveriş için Van’ı tercih etmeleri nedeniyle Van’da daha fazla kalabilecekleri imkanların oluşturulması gerekiyor. Bu, ilimiz için daha büyük bir ekonomik potansiyeli beraberinde getirecektir. Bizde şirket olarak kendileri ile birebir ilgileniyoruz. Onların istedikleri ürünü vermeye çalışıyoruz. Şu anda yaptıkları alışverişten gayet memnun oldukları belli oluyor. Van için daha da iyi olabilir. Çünkü İranlı turistler, yılın büyük bir bölümünü buradalar ve buradan alışveriş yapıyorlar. Özellikle bizim paramızı daha fazla kullanmaya başladılar. Buraya geldiklerinde rahat edebilmeleri için daha fazla imkan oluşturulması gerekiyor” dedi.


Kültür olarak İran’a yabancı olmadıklarını, ancak il esnafının İranlıları da turist olarak görmesi gerektiğini vurgulayan Aktaşçı, “Sonuç olarak alışveriş yaptıklarında dürüst davranılması gerekiyor. Gerçekten güvenmeleri, inanmaları gerekiyor ve bu değerin yitirilmemesi gerekiyor. Bunun her geçen gün artacağından bizler eminiz. Sonuçta bir kişi burayı anlattığında bir sonraki gelişlerinde üç kişi olarak dönüyorlar. Bunu en güzel şekilde değerlendirmemiz gerekiyor. Gereken önemi vermemiz ve onları ciddiye almanız gerekiyor. Eğer biz onları ciddiye alırsak, çok daha büyük bir potansiyeli yakalayabiliriz. Bu da bizim için büyük bir şanstır” şeklinde konuştu.


Alışveriş ve eğlenmek amacıyla iki ayda bir Van’a geldiklerini belirten Neda Mirzayi ve Parisa Ranjbar adlı İranlı turistler de, “Van’da alışveriş fiyatları çok uygun. Bunun yanında hem kentin insanı hem de doğal ortamı çok iyi. Bu nedenle Van’ı çok seviyoruz” ifadelerini kullandılar.

Editör: Wan Haber