İranlı muhaliflerden oluşan 'Halkın Mücahitleri Teşkilatı' üyelerinin ikamet ettiği Bağdat yakınındaki Hürriyet Kampı'na düzenlenen roketli saldırıda 7 İranlı hayatını kaybederken, onlarca kişinin de yaralandığı kaydedildi.
İran'ın mevcut rejimine muhalif ve Sosyalist-İslamcı ideolojiye sahip Halkın Mücahitleri Teşkilatı mensuplarının Irak'ın başkenti Bağdat yakınında ikamet ettikleri eski ABD askeri üssü olan Hürriyet Kampı'na büyük çaplı bir saldırı düzenlendi. 40 roket ve otomatik silahlarla taranan kampta 7 İranlı muhalif hayatını kaybederken, onlarca İranlı da yaralandı. Kamptakiler, Irak emniyeti ve sağlık ekiplerini kasıtlı olarak gecikmekle suçladı.
1979 İran Devrimi öncesinde Şah idaresine muhalif olan ve devrim esnasında Humeyni'yi destekleyen "Halkın Mücahitleri", yeni kurulan idare ile de anlaşamamış ve İran dışına göç etmişti. Sosyalist-İslam anlayışına sahip teşkilat mensupları, mevcut İran idaresi tarafından "münafıklar" ve İran aleyhinde ecnebi devletlere bilgi sızdıran "hainler" olarak görülüyordu. Saddam tarafından desteklenen ve Irak'ta ikamet etmelerine imkan sağlanan binlerce İranlı muhalif, 1980'lerde İranlı üst makamlara tertip edilen suikastların failleri olarak görülüyordu. ABD'nin Irak işgali sonrası silahsızlanmayı kabul eden İranlı muhalif grup, "Halkın Mücahitleri" ABD askerlerinin boşalttığı Hürriyet Kampı'nda ikamet ediyor ve Bağdat'taki mevcut Şii idare tarafından baskı görüyordu. Tahran, son senelerde bazı muhaliflerin İran'a döndüklerini kaydetmişti.
(CTŞ-GS-D)

09.02.2013 11:10:49 TSI

Editör: Wan Haber