İran'ın Moskova Büyükleçisi Mahmud Reza Secadi, ABD ve batı ülkelerinin İran'a uyguladığı tek taraflı ambargolara rağmen Rusya ile işbirliklerinin bundan sonra da devam edeceğini söyledi.
Büyükelçi Secadi, İran devriminin yıldönümü dolayısıyla RİA Novosti Ajansı'nda düzenlediği basın toplantısında İran ile Rusya arasındaki işbirliğinin tümüyle yasal bir zeminde gerçekleştiğini söyledi.
Secadi, "Rusya'nın İran'la ekonomik ilişkilerini sınırlamak gibi bir niyeti yok. Çünkü bizim işbirliğimiz tamamen yasal. Bu hem nükleer, hem askeri ve diğer alanları da kapsıyor" dedi.
Rusya ile ekonomi, enerji, ulaştırma ve tarım alanlarında da işbirliği yaptıklarını belirten İran Büyükelçisi, İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salehi'nin hükümetler arası karma ekonomi toplantısına katılmak üzere 11 Şubat'ta Moskova'yı ziyaret edeceğini belirtti.
26 Şubat'ta Kazakistan'ın başkenti Almatı'da İran nükleer programının ele alınacağı toplantıya da değinen Secadi, "Bizim bu toplantıdan başlıca beklentimiz İran'a karşı çifte standartla yaklaşılmamasıdır. ABD ve batı devletleri bizi nükleer silah hazırlamakla suçluyor. Halbuki bu iddiaların hiçbir esası ve kanıtı yok. ABD'nin Irak'ta gerçekleştirdiği senaryoyu İran'a karşı da tekrarlamasına izin vermeyeceğiz" dedi.
İran'ın bölgesel bir süper güç haline geldiğini ve bölgede hiçbir sorunun İran'a danışılmadan çözülemeyeceğini belirten büyükelçi, "Suriye'de yaşananlar İslam ülkelerinde artık Batı tarafından hazırlanan senaryoların uygulamaya konulamadığının bir kanıtıdır. Batı'nın Suriye muhalefetine verdiği her türlü desteğe rağmen Esed'i iktidardan uzaklaştırmadılar. Çünkü halk Esed'in tarafında. Suriye'deki olaylar kimin dost ve kimin düşman olduğunu ortaya koydu. Siyonizme hizmet edenler muhalefeti silahlandırmaya devam ediyor" dedi.
(ÖK-ÖK-D)

06.02.2013 16:40:52 TSI

Editör: Wan Haber