İran'ın başkenti Tahran'ı saran farelere karşı verilen mücadelede zehirleme yöntemlerinin etkisiz kalması üzerine hükümet tarafından fareler için keskin nişancı timler oluşturuldu.
İran'ın başkenti Tahran'da farelerle mücadelede zehirleme yöntemlerinin etkisiz kalması sonucu şehrin birçok bölgesine yayılan farelerle baş etmek üzere hükümet tarafından fare avcısı timler oluşturuldu. Farelerin kullanılan zehirlere karşı bağışıklık kazanması üzerine artık zehirle mücadelenin bir anlam ifade etmediğini belirten İran Çevre Ajansı yetkilileri son olarak bu yola başvurdukları açıklamasında bulundular. Tahran'ın 26 bölgesine yayılmış olan ve fiziksel olarak oldukça büyük boyutlara ulaşan farelerin imhası için başkentte geceleri kızıl ötesi kameralar yardımıyla avlanacak 10 adet fare imha timi oluşturulduğu bildirildi.
İran Çevre Ajansı Başkanı Muhammed Hadi Haydarzade farelerle mücadele konusunda 24 saat alarmda olacaklarını belirtirken kimilerinin 4,5 kilograma kadar ulaştığı belirtilen farelerle mücadele konusunda, ''Farelerin imhası için gün boyunca kimyasal zehirler kullanacağız, geceleri ise keskin nişancı timler görevi devralacak'' ifadelerini kullandı.
Tahran çevre konseyi danışmanı da olan üniversite öğretim üyesi İsmail Kahram farelerin fiziksel olarak inanılmaz boyutlara ulaşmış olmalarını radyasyona bağlı olarak genetik mutasyon geçirmiş olabileceklerine bağladı. Kahram, ''Onlar şimdi daha büyük ve daha farklı gözüküyorlar. Bu değişim normalde milyonlarca yıl alan bir evrim sürecinde oluşabilir. Onlar kısa zamanda 60 gramlık ağırlıklarından 5 kilograma kadar ulaştılar ve şu an kediler onlardan çok daha küçük kaldı.'' ifadelerine yer verdi.
Fareleri avlamak için oluşturulan ve geceleri kızıl ötesi kameralar yardımıyla görev yapan keskin nişancı timlerin şu ana kadar 2 bin 205 adet fareyi imha ettikleri belirtilirken hükümetin şu an için 10 olan avcı timi sayısını yakın zamanda 40'a çıkarmayı planladığı bildirildi.
(AS-ÖZ-D)

20.02.2013 17:41:04 TSI

Editör: Wan Haber