İran'da 7,8 büyüklüğünde çok büyük birdeprem meydana geldi. 

*13 saniye süren deprem kayıtlara son 40 yılın en büyük sarsıntısı olarak geçti. Dubai'den Hindistan'a bütün bölge hissetti.


 BU HABER SÜREKLİ  
GÜNCELLENMEKTEDİR

SON 40 YILIN EN BÜYÜK DEPREMİ

Tahran'dan gazeteci Muhsin Asgari, depremi ''İran'ın son 40 yılın en büyük depremi'' olduğunu aktarırken, ''Fay hattı geçen hafta Buşehr yakınlarında sarsıntı yaratan hattan daha farklı. Bölgeyle iletişim kesilmiş durumda, depremin vurduğu bölgeye arama kurtarma ekipleri sevkedildi'' dedi.

*Depremin merkez üssü İran-Pakistan sınırı olarak bildirildi. 

 

 

''BÜYÜK BİR YIKIM VAR''

İranlı yetkililer yaptıkları açıklamada ''Büyük bir yıkım var ve yüzlerce kişi ölmüş olabilir'' dedi.

1200 EV YIKILDI

Pakistan'ın İran sınırında 1200 evin yıkıldığı bildiriliyor.


*İlk bilgiler 100'ün üstünde ölü 850 kişinin de yaralandığı yönünde.

*Depremin olduğu bölgeyle iletişim kesik. 

*Pakistan'dan da ölü haberleri var...


ABD Jeolojik Araştırma Merkezi depremin büyüklüğünün Richter ölçeğine göre 7.8 olduğunu duyurdu. Ancak İran'ın Buşehr kentinde bulunan Tahran Üniversitesi Jeofizik Enstitüsü Sismoloji Merkezi yerel saatle 15:14'te meydana gelen depremin 7.5büyüklüğünde olduğunu açıkladı. 

ÖLÜ SAYISI ARTIYOR

 

*İran'a kıyameti yaşatan depremde ölü sayısının çok yüksek olması bekleniyor. Şu ana kadar İran devlet televizyonu 40 ölü olduğunu bildirdi. 

*Reuters haber ajansı ise İranlı kaynaklara dayandırdığı haberinde 100'den fazla ölü olduğunu duyurdu. 


Sarsıntının büyüklüğü gözönüne alındığında yıkımın da büyük olacağı tahmin ediliyor. Şu anda depremin meydana geldiği bölgeyle iletişim tamamen kesilmiş durumda. 

PAKİSTAN'DA DA BÜYÜK YIKIM

İran'daki deprem
 en çok Pakistan'da etkili oldu. Pakistan Meteoroloji Kurumu, depremin büyüklüğünü 7,8 olarak açıklarken, yerin 75 kilometre altında olduğunu bildirdi. Kurum, en büyük hasarın ülkenin İran
 sınırındaki Taftan'da meydana geldiğini duyurdu.

Kurum, yüksek şiddetli sarsıntıda en az bin 200 ev ve dükkanın yıkıldığını, binaların altında kalan yüzlerce kişinin hayatını kaybetmiş olabileceğini duyurdu.

DEPREMİN MERKEZ ÜSSÜ

Depremin, İran'ın Zahedan kentinin 201 kilometrePakistan'ın Turbat kentinin de 250 kilometre uzaklığında meydana geldiği belirtildi. Sarsıntı yerin 15.2 kilometre derinliğinde oluştu. 

DUBAİ BİLE SALLANDI

Sarsıntı öylesine şiddetliydi ki tüm Ortadoğu ülkeleri ve Körfez Bölgesi'nde hissedildi. İran'a kıyameti yaşatan depremi Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi de hissetti. Yetkililer yüksek binaların tahliye edilmesi emrini verdi. 

Şiddetli sarsıntı Dubai'de de hissedildi. İnşaat işçileri binaları boşaltıp panik içinde kaçışırken, halkta sokaklara döküldü. Dubai'den twitterda depremden hemen sonra çekilen bu kare paylaşıldı. 

"1.20130416144541.jpg"


BİR HAFTA ÖNCE YİNE SALLANMIŞTI

İran'ın güney batısında 10 Nisan'da meydana gelen ve 6.3 büyüklüğündeki depremde 37 kişi hayatını kaybetmiş, 850 kişi yaralanmıştı.

Geçen hafta meydana gelen depremde Buşehr yakınlarındaki nükleer santralın hasar görmesi olasılığı endişe yaratmış, ancak santralin zarar görmediği açıklanmıştı.

1990'da İran yine büyük bir felaket yaşamıştı. 7.7 büyüklüğündeki depremde 37 bin kişi yaşamını yitirmişti. 

 

"aaaaa.20130416142131.jpg"

OKYANUSYA DA SALLANDI

Okyanusya'da bulunan Papua Yeni Gine de 5.6 şiddetinde bir depremle sarsıldı. Deprem yaklaşık 10 kilometre derinde meydana geldi.

AFAD YARDIM GÖNDERECEK

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ve Türk Kızılayı, İran'ın, yaşanan deprem nedeniyle uluslararası çağrı yapması durumunda, ekiplerin bölgeye gönderileceğini bildirdi.

AFAD'dan yapılan açıklamaya göre, İran'da meydana gelen 7.8 büyüklüğündeki deprem sonrası İran'a arama-kurtarma ve ilk yardım ekipleri gönderilmesi için hazırlık yapıldı.

Bu çerçevede, Van ve Erzurum Sivil Savunma Arama ve Kurtarma Birlikleri ile Sağlık Bakanlığı UMKE ve Türk Kızılayı ekipleri hazırlandı.

İran'ın uluslararası yardım çağrısı yapmasını müteakip, arama kurtarma, UMKE ve insani yardım ekipleri bölgeye hareket edecek.

-İran Kızılayı ile iletişim-

Türk Kızılayı Afet Operasyon Merkezi, depremin ardından durum tespiti için İran Kızılayı ile iletişime geçti. İran Kızılayına, Türk Kızılayının insani yardım konusunda hazır bulunduğu ve yardım talebi olması halinde bölgeye gerekli yardım malzemelerinin hızlıca ulaştırılabileceği bilgisi verildi.

Hazırlık çalışmaları çerçevesinde, Türk Kızılayının İran sınırına yakın afet lojistik merkezlerinde, çadır, battaniye, uyku tulumu ve gıda kolisi gibi yardım malzemelerinin tırlara yüklenmesine başlandı.

 

Ayrıntılar Gelecek...

Editör: Wan Haber