Molla rejimi ile yönetilen İran'da, rejim güdümünde yayın yapan İsna Haber Ajansı'nın yayınladığı verilere göre ülkede son bir yılda 12 bin Kürt tutuklandı. Kürdistan Eyaleti Cezaevleri Müdürü Esadullah Gurjizadeh da Kürt tutukluların sayısında artış yaşandığını doğruladı.

Gurjizadeh, bu tutuklamalarla Kürt toplumunun sosyal dokusunun parçalanmakta olduğunu da “İstatistikleri hapsedilen kişilerin yüzde 60’ına yakınının aile reisleri olduğunu gösteriyor. Bu da İran’da Kürt toplumunun sosyal dokusunu parçalıyor” sözleriyle itiraf etti.

Tutuklananların sayısının 12 bin kişi olarak açıklansa da gerçek rakamın çok daha yüksek olduğu tahmin ediliyor. İran’da başta Kürtler olmak üzere diğer etnisitelere yönelik ayrımcı uygulamalar ve baskılar, rejiminin kuruluşundan bu yana temel bir politika olarak sürdürülüyor. Bu zulüm, Hasan Ruhani’nin Cumhurbaşkanı olmasından sonra da yoğun bir şekilde devam etti. Ruhani döneminde, özellikle etnik gruplara mensup kişilere yönelik idamlarda büyük artış yaşandı.

Editör: Wan Haber