İran’dan atıyla kaçak bir şekilde Van'ın Saray ilçesine bağlı Kapıköy köyüne gelen İranlı, 'dur' ihtarına uymayınca Türk askerlerinin açtığı ateş sonucu hayatını kaybetti. Olayın köy içerisinde yaşanmasına tepki gösteren vatandaşların cenazeyle birlikte kaymakamlığa yürümesi üzerine gerginlik yaşandı. 

Edinilen bilgiye göre olay, sabah saat 05.30 sıralarında İran sınırındaki Kapıköy köyünde meydana geldi. Atıyla kaçak mazot getirdiği ileri sürülen İranlı bir kişiye güvenlik güçleri, 'dur' ihtarında bulundu. İkazlara uymayan İranlı kaçakçı Senar Halidi (30) köye doğru kaçmaya başlayınca güvenlik güçleri ateş açtı. Halidi, vücuduna isabet eden kurşunla olay yerinde hayatını kaybetti. Yapılan incelemenin ardından köylüler, cenazeyi alarak Saray Kaymakamlığı önüne getirdi. Saray Kaymakamı Ahmet Canpınar ile görüşmek isteyen köylüler kaymakamlığın bahçe kapısını kırıp içeri girerken, polis ekipleri havaya uyarı ateşi açtı. Burada bir süre oturma eylemi yapan köylüler, ardından İranlı Halidi’nin cenazesini ilçedeki sağlık ocağına götürdü. Sağlık ocağında bir süre bekletilen cenaze, daha sonra Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı. Sağlık ocağı önünde bekleyen köylüler, tepkilerinin olayın köyün içerisinde yaşanmasına olduğunu söylediler.

İlçeye gelen Van Valisi Aydın Nezih Doğan, Saray Kaymakamlığı’nda Kaymakam Canpınar’dan bilgi alırken, Halidi’nin İran’ın Razi bölgesinden bir grup yakını da ilçeye geldi. İl Emniyet Müdürlüğü, ilçeye TOMA ve takviye çevik kuvvet polisi sevk etti.

Editör: Wan Haber