WanHaber.com - Haber Merkezi

Van Milletvekili Mustafa BİLİCİ, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Peyami BATTAL, Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet TAKVA ve Yönetim Kurulu Üyesi Halit Yakut, Van TSO Yönetim Kurulu Danışma Kurul Üyesi Veysel Parin, Türkiye’ye 4 ay önce atanan İran Büyük Elçisi Ali Reza BIKDELİ’yi makamında ziyaret etti. 

Van Milletvekili Mustafa Bilici, Türkiye ile İran arasında kültürel bağların olduğunu iki dost ve komşu ülke arasında Sanayi, Ticaret, Eğitim ve Bilim alanında ortak çalışmalar ve yapılmasının önemini ifade etti. Türkiye ve İran ilişkilerinde Van’ın çok önemli olduğu ifade edildi.

Ticari ilişkilerin ve iki ülke arasındaki bürokratik işlemlerin daha hızlı ve verimli olması için Van’da İran Konsolosluğu açılması talep edildi.

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü, Tıp Fakültesi, Eczacılık Fakültesi, Diş Fakültesi  alanlarında İran tarafının Yüzüncü Yıl Üniversitesine Denklik ststüsü sağlaması için destek istedi.  Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla Tahran Büyük Elçiliği kanalıyla bu konuda resmi yazışmaların yapıldığı bilgisini veren Rektör Prof.Dr. Battal, YYÜ’de  bu alanlarda verilen  eğitimin çok iddialı olduğunu ifade etti.  Denliğin sağlanması ile beraber İran’dan gelecek öğrencilerin kalacak yer sıkıntısı yaşamayacağı bunun için yurt kapasitelerinin fazlasıyla mevcut olduğu belirtildi. 2012-2013 öğretim yılında İran uyruklu 15-20 öğrenci olduğu yeni puanlama sistemi ile beraber bu sayının 100 bulacağı öngörülmektedir.

Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet TAKVA, Van Tacir ve Esnafları için İran’ın çok önemli olduğunu belirterek, “İkili ilişkilerin geliştirilmesi ve ticari faaliyetlerde kısıtlamaların kaldırılması gerekiyor. Van Ticaret ve Sanayi Odası’na kayıtlı çok sayıda İran uyruklu tacir bulunmaktadır. Türkiye-İran Ticari ilişkilerinin kapısı Van olmalıdır. Kapıköy-Razi Sınır Kapısının transit geçişlerde ağır vasıtalara aktif olarak açılabilmesi için yarım bırakılan yolun bir önce bitirilmesi gerekir. Biz bakanlık nezdinde her türlü desteği almış bulunmaktayız. İran tarafının bu yolu bitirmesi için gerekli çabayı göstermesini bekliyoruz.  Bu konuda Sayın  Büyükelçinin  desteği çok önemlidir” şeklinde konuştu.

Başkale Gelincik Sınır Kapısı  ve İran tarafında Güzereş Sınır Kapısının da açılmasının bölgesel kalkınmaya önemli bir ekonomik katkı sunacağının önemini ifade eden Takva “Van, İran İslam Cumhuriyeti ile en uzun sınırı olan illerden biridir. Dolayısı ile bu komşuluk ilişkilerinin ekonomik faaliyetlere de yansıması gerekir. Özellikle Van ve Hoy şehirleri arasında başlatılacak çalışmalar, iki kent için büyük ekonomik canlılık kazandıracaktır.  İki ülke arasında mevcut olan ticari potansiyel çok önemlidir. Bu potansiyel harekete geçirilmeli  ve tabana yayılmalıdır. Bu önceliğin de sınır kapılarının biran evvel aktif hale getirilmesi ile mümkün olacağını”  ifade etti.

""

Toplantıya katılan İran Büyükelçiliği Ticaret Müsteşarı Feraz ÇEMENİ, Van TSO Başkanı Necdet TAKVA’yı yeni seçilmesinden dolayı kutlayarak daha yakın  ikili ilişkiler geliştirmek istediklerini söyledi.

Türkçeyi iyi derecede konuşan Büyükleçi Ali Reza BIKDELİ, ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade ederek, Ramazan ayından sonra Van’a geleceğini ifade etti. Türkiye’ye gelmeden sınır Vilayetlerin Valileri ile görüştüğünü anlatan Büyükelçi, Kapıköy-Razi sınır kapısının açılmasında herhangi bir maninin olmadığını söyledi. Denklik konusunda da İran Sağlık Bakanı ile görüşeceğini Yüzüncü Yıl Üniversitesinde incelemelerde bulunmak üzere heyet gönderilmesi konusunda ilgileneceğini ifade etti.

Editör: Wan Haber