Türkiye ziyareti sırasında Ankara'da üst düzey görüşmeler yapan İran Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Dışişleri Sözcüsü Rahim Mehmanperest, Trabzon'a da gelerek Vali Recep Kızılcık'ı ziyaret etti. Burada gazetecilerin sorularını cevaplayan Mehmanperest, Suriye'deki çözüm formülünün ateşkesin sağlanmasının ardından adil bir seçim olduğunu söyledi.
İran Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Dışişleri Sözcüsü Rahim Mehmanperest, iki ülkenin tarihe dayanan çok önemli bir dostluğuna işaret ederek iki ülke arasındaki ticaret hacminin bu yıl 21 milyar dolar civarında gerçekleştiğini, 2015 hedefinin 30 milyar dolar olduğunu söyledi.
İran'a uygulanan ambargonun ticaret hacmini daha da artırdığını belirten Mehmanperest, bölgedeki sorunları bölge ülkelerinin çözebileceğine işaret ederek şöyle konuştu: "Ticaret niye artmıyor. Bu durumla ilgili önce iki ülkenin medya aracılığı ile ticaret kapasitesini insanlara yansıtmamız gerekir. Ambargoların çok cuz'i bir etkisi olabilir ancak iki komşu ülke arasındaki işbirlikleri ambargoyu çok etkilemez. Ambargonun etkileriyle ilgili bankalardaki iletişimimizi kesmeye çalıştılar, bu da bizim bir çok ülke ile ticari ilişkilerimizin artmasına neden oldu. Çünkü biz bir ürün verip para almıyoruz, karşılığında mal aldığımız için ticaretimiz iki katına çıkıyor. Buna bakacak olursak ambargo ticari ilişkilerimizi hızla yükseltti diyebiliriz."
Batı ülkelerinin gittikleri yerlerde bölge güvenliklerini tehlikeye attıklarını anlatan Mehmanperest, her iki ülkeden yapılan bazı açıklamaların kişileri bağladığına işaret etti.
Mehmanperest, 34 yıl önce İran'da devrim olduğunu anlatarak sözlerini şöyle sürdürdü: "34 yılda ABD'liler İsrail'liler İran'a karşı hep yanlış planlar kurmuşlar. Biz düşünüyoruz ki ne zaman Batı tarafındaki askerler bu bölgeye geldiğinde hep emniyeti azaltıp rahatsızlık verdi. İran'ın PKK ile arasında bağlantı var deniliyor. Biz, buna çok şaşırdık. Çünkü, Türkiye'deki makamlar da biliyor ki biz de bunlara karşıyız ve Türkiye'yi destekliyoruz. Emniyeti sağlamak için iki ülke birbirlerini destekliyor. Sayın Bakan Babacan bey bu detayları bilmediğinden kaynaklanıyor olabilir. Bizim yüksek düzeyde devlet adamlarıyla direkt irtibata geçip medya onlarla haberleşmeyi sağlamasını karşılıklı istedik. Biz milletlerarasındaki kamuoyunda onların şüpheler olmamasını sağlamamamız gerekiyor. Biz iki ülke hep komşuyduk. Yine komşu olarak kalacağız. Eğer iki ülke arasında bir sıkıntı olursa zaten bu komşuluk olayı çözer. İki ülke arasındaki işbirliğini hiçbir zaman bozmamalıyız buna izin vermemeliyiz."
Rahim Mehmanperest, "İran'ın, Türkiye'ye sığınan Suriyeli mültecilere ekonomik açıdan yardım edip etmeyeceği" sorusuna şöyle karşılık verdi: "İran zaten bölgedeki tüm insanlara yardım ediyor. Devrimden sonra hep Filistin halkının yanında olduk. Suriye için en önemli olanı oradaki çatışmaları ve olayları bitirmek ve sakinleştirmek. Çatışmalar olduğu sürece oradaki günahsız halk aradan gidiyor. Kimsede diyemez ki silahla çatışan insanlar orada olduğundan devlet onu destekliyor. Yani devlet silahlı insanları devlet destekliyor diye bir şey yok. Biz istiyoruz ki orada çatışmalar bitsin doğru bir seçimle Suriye halkı da geleceğini seçmeli. Siz bir düşünün silahlı bir ülke gelsin buradaki bir ülke ile savaşa başlasın. Sonra da ABD ve Batı ülkeleri gelsin desinler ki bu saldırıyı destekliyoruz. Onlar desinler ki biz bunu resmi olarak tanıyoruz. Sizce bizim ülkeler böyle bir koşul altında kaldığında ne yapmamız lazım. Biz istiyoruz ki en çözüm yolu demokrasi ve doğru bir seçimdir."
Suriye'de barışın sağlanması için İran'ın 6 maddelik bir plan hazırladığını da aktaran Mehmanperest, bu planı Rusya, Türkiye, Mısır ve Suudi Arabistan'a verdiklerini, ayrıntıları da medya ile paylaştıklarını sözlerine ekledi.
Ziyarette Bakan Yardımcısı Mehmanperest, Vali Kızılcık'a İran'dan getirdiği hediyeleri takdim ederken, Vali Kızılcık da Mehmanperest'e Trabzon'a özgü telkariden yapılmış kahve fincanı hediye etti.
(BK-EK-HO-Y)

27.12.2012 14:12:09 TSI

Editör: Wan Haber