Van’ın İran ile ticaret anlamındaki en önemli kapılarından biri olan Kapıköy ile ilgili çalışmaların nihayete ermesi beklenirken, İran’ın diğer bir kenti olan Salmas kentinden Gelincik’in de açılması için çabalar ve görüşmeler sürüyor. Van’a gelen İran İslam Cumhuriyeti Salmas kenti temsilcileri, Van’da bazı kurum ve kuruluşlarını ziyaret ederek destek istedi. Salmas heyetinin ziyaret ettiği isimlerden birisi de Türk-İran İş Konseyi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı olan Vanlı işadamı Ayhan Fidan oldu. Heyet, İran konusunda önemli isimlerden biri olan Fidan’dan destek isteyerek ikili görüşmelerin hızlandırılması ve Gelincik’in en kısa zamanda açılması için yardım talebinde bulundu.

Salmas Belediyesi Hukuk ve Ticaret Müsteşarı Hasan Mehdizade, Salmas Esnaf Odası Başkanı Kazım Bedelli ve Belediye Meclis Üyesi Thait Zakiri, Van’daki önemli görüşmelerinden birisini de Fidan ile yaparken, bu kapının hem Van hem de Salmas açısından önemli bir adım olacağını söylediler. Kapıköy’ün de Van’ın İran ile önemli bir ticaret kapısı olduğunu söyleyen Salmas yetkilileri, bu noktada sadece Kapıköy ile İran’a açılmayı beklemek yerine potansiyeli her geçen gün artan Salmas ile ticaretin de Van’a katkı sunacağını kaydettiler. Salmas Belediyesi Hukuk ve Ticaret Müsteşarı Hasan Mehdizade ise, Salmas’ın 250 bin nüfuslu bir şehir olduğunu belirterek, “Biz Van’ı kentimiz için büyük bir şans olarak görüyoruz. Van gibi büyük bir öneme sahip bir kentin sadece Kapıköy’le ticaret değil bizimle de sınır ticaretine başlaması bizim için önemli. Biz ciddi işadamlarının ve tüccarların bulunduğu bir kentteyiz. Mesafe olarak da Van’a yakın olan bu kapının açılması için ciddi bir çalışmaya başladık ve bunu kısa zamanda nihayete erdirmek istiyoruz. Bunun için de hem ilgili kurumlar hem de sizleri ziyaret edip desteklerinizi almak istedik” dedi.


“BİR DEĞİL BİRDEN ÇOK KAPIMIZ OLSUN”
Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Türk-İran İş Konseyi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı olan Vanlı işadamı Ayhan Fidan ise, Van’ın sadece bir değil birden çok sınır kapısının bulunmasının gereken bir durum olduğunu belirterek; “Zaten bu noktada Van’ın sadece Kapıköy ve Salmas değil, daha fazla kapısı bulunması gerekir. İran ile en uzun kara sınırına sahipken, bunu değerlendirmek ve bunun avantajlarından faydalanmak gerekiyor. Biz Kapıköy’le ilgili ciddi çalışmalar yürütüyoruz, ama bu Salmas ile ticaret yapamayacağımız anlamına geliyor. Gelincik de başlı başına önemli bir kapı ve o bölgedeki insanlara ciddi kazanımlar sunabilir” şeklinde konuştu.

Salmas kenti yetkililerinin destek isteğini de memnuniyetle karşılayan Fidan, “Bu konuda biz elimizden gelen her türlü desteği vermeye de hazırız. İlgili kurum ve kuruluşlarla yaptığımız görüşmelerde de bu desteği sunacağız. Bu noktada Salmas kentinin kararlılık ve isteği de oldukça önemli. Bu kapı ilimize katma değer sağlayacağından dolayı biz de bu süreci destekliyoruz. Kapı bir değil 2 olsun ya da daha fazla olsun. İnsanlarımız ticarete alıştırılsın, ticareti öğrensinler. Bir kaçak bavul için, bir varil mazot için kimse ölmesin. Gelincik Sınır Kapısı’nın açılması da en az Kapıköy kadar Van’a katkı sunar. Kapıköy’le alakalı hiçbir kaygı da oluşturmaz. Kapıköy başlı başına ayrı bir yerdir. Kapıköy’de zaten ilk olarak STM açılacak ve transite açılacak. Gelincik ise STM’siz ticaretini yapacak. Gelincik’in yolcuya da açılması lazım. Umarım bu noktada kısa zamanda olumlu gelişmeler yaşanacaktır” diye konuştu.

Editör: Wan Haber