Yapılan gezi sonrası değerlendirmelerde bulunan Van Gölü Havzası Turizm Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Tunçdemir, daha çok İranlının gelmesi yönünde çok iyimser girişimlerinin olduğunu söyledi.

İran’a düzenlenen gezinin faydalı olduğunu kaydeden Tunçdemir, "İran’da çok güçlü bir turizm pazarı var. Biz çıtayı yükseltirsek ülkemiz, ilimiz, bölgemiz açısından iyi olacağını düşünüyorum. Ben inanıyorum ki devlet desteği daha çok olursa biz daha çok turist getiririz. Daha çok insan ülkemize ilimize getirmiş oluruz. Ziyaretimizde beni mutlu eden bir anekdot aktarayım. Tebriz Ticaret Odası Başkan Yardımcısı, "siz Van’ı ne yaptınız bu hale geldi?" diye sorunca benim mutluluğum anlatılamaz bir seviyeye ulaştı. Bir turizmci olarak mutlu oldum. Demek ki Van’ı iyi yönde tanıtmışız. Artık daha fazla çalışarak Van’a daha fazla İranlı turist getirebiliriz" dedi.

"Kapı giriş çıkışları daha da esnekleşmeli"

Kapıköy-Razi sınır kapısının erken kapanmasının mutlak önüne geçilmesi gerekliliğini anlatan Tunçdemir, "Kapı öğlenden sonra 3’te kapanıyor. Biz kışın 08:00 ile 18:00 arası, yazın ise 08:00 ile 20:00 arası açık kalmasını ricada bulunduk. Yetkilerle görüştük. Bu konuda da yardım istedik. İnşallah karşılıklı görüşmelerle biran önce sonuç alınır. Ki bu yönde bir karar alınırsa mevcut durumda 20 bin İranlı geliyorsa bu 100 bini süre uzadığından bulacaktır’’ dedi.

3-740.jpg

"Ulaşımı rahatlatmalıyız"

Yol, be beraberinde daha iyi seyehat için bir takım adımların atılması gerektiğini belirten Tunçdemir, "Araçların dünya da triptikle (gümrük geçiş belgesi) tek geçiş yaptığı yer İran’dır. Bizde İran’ın triptiki kaldırılmasını istiyoruz. Araç ruhsatıyla dileyen herkes gidip gelsin. Giriş çıkışlar triptiksiz olsun ricasında bulunduk. Yine iki ülkenin devlet demir yollarının kararıyla Tahran-Tebriz ve Van olmak üzere yataklı lüks vagonla seyahatini etme özgürlüğünü yakalamak istiyoruz. Turizmde tüm ulaşım kaynaklarını kullanmak istiyoruz. Tekrardan Tebriz-Van uçak seferlerinin açılmasını istiyoruz. Bu arada da İranlıların en fazla geldiği bu kentte bir konsolosluk ve İran bankasının açılmasını da arzu ediyoruz" dedi.

Doğu Azerbaycan’daki İranlıların Türkiye’ye bakış açılarının çok olumlu olduğunu ifade eden Cumali Birol ise, "Çok verimli bir gezi oldu. Bir takım eksiklikler sıkıntılar yok değil, var. Bunun bertaraf edilmesi noktasında zaten bu çalışmayı yaptık. Gerek Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı, gerek VAHATUDER burada başarılı bir çalışma yürüttük. Zaten üst yüzey karşılaşmadan belli oluyor. Ticaret odaları, bölge valileri, belediye başkanları ve tur acentelerinin bize olan ilgisi gerçekten bizleri mutlu etti. Bölgenin kalkınması adına da iyi şeyler ileriye dönük olacağına gerçekten ben kendim kanaat getiriyorum" dedi.

"İyi neticeler elde edeceğimize inanıyorum"

DAKA İran Masası Şefi Oğuz Tuncay Görür’de yapılan gezinin meyvelerinin yakın zamanda alınacağını kaydetti.

Görür, "Bu gezi Türkiye İran arasındaki ilişkileri geliştirmek için yaptığımız bir sefer. Yaptığımız seferde çok sıkı ve ziplenmiş formatta toplantılarla geçti. Gerçekten dolu dolu değerlendirdik. Bu süre içinde ticaret odalarını, valilikleri, belediyeleri ve turizm il müdürlüklerini ziyaret ettik. Tabi aynı niyeti aynı ilişkileri geliştirelim beklentisini onlarda da görüyoruz. Bu temennileri, niyetlerin daha da ötesinde daha somut bir çalışma alanına dönüştürmek ve birlikte iş birliği geliştirme noktasına taşınması lazım bunu orada ifade ettik. Urumiye Belediyesiyle daha somut bir adım attık onlarla karşılıklı teknik bir ekip oluştururuz veya irtibat noktaları oluştururuz. Sonuç itibariyle gerçekten yurt içine yapılan başka ziyaretlere de katıldım. Bu kadar sıkı formatta toplantılarla dolu dolu geçen toplantı olmadı. Şuana kadar oldukça dolu geçti. Burada bırakmaz devamını getirirsek birlikte yapabileceğimiz ve sonuç alacağımız işler olacak. DAKA’da arkadaşlarımızla VAHATUDER ile ve diğer kurumlarla bir araya gelip neler yapabileceğimiz üzerine düşüneceğiz ve çalışmaya başlayacağız" dedi.

İran ziyaretine VAHATÜDER Başkan yardımcıları Cumali Birol ve Turan Şimşek ve DAKA yetkilileri de katıldı. İHA

Editör: Wan Haber