İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ramin Mehmanperest, "Türkiye ve İran, ortak tarihi ve aynı zamanda itikadi bir geçmişe sahip. Bu nedenle iki ülkenin birbirini çok daha iyi tanıması gerekiyor" dedi.
Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ramin Mehmanperest'i ağırladı. Başkan Küçükler'i makamında ziyaret eden Mehmanperest, İran ve Türkiye ilişkilerine değindi, iki ülke arasındaki işbirliğinin güçlendirilmesi gerektiğine vurgu yaptı.
Beraberinde İran İslam Cumhuriyeti Erzurum Başkonsolosu Rıza Kılıçhan'la birlikte Başkan Küçükler'i ziyaret eden Mehmanperest, Erzurum ve Tebriz kardeşliğinin önemine değindi. Türkiye ile İran'ın ortak tarihi geçmişinin yanı sıra, ortak kültürel ve itikadi bir geçmişe de sahip olduğunu vurgulayan Mehmanperest, "Her iki ülkenin birbirini çok daha iyi tanıması gerekiyor. Bu bağlamda biz turizm acentelerine çok büyük sorumluluklar düştüğüne inanıyoruz. Karşılıklı turistik geziler düzenlenerek, iki ülkenin de tanıtımına çok önemli katkılar sağlanabilir" diye konuştu.
Erzurum'a gelirken beraberinde İran'dan gazetecileri de getirdiğinin altın çizen İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mehmanperest, aynı şekilde İran'a da Türk gazetecileri beklediklerini ifade etti.
BAŞKAN KÜÇÜKLER: İKİ ÜLKE ARASINDA ORTAK PAYDALAR VAR
Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler ise, İran'ın Türkiye'nin hem yakın bir komşusu, hem de din, kültür ve coğrafya gibi ortak paydalarda buluştuğu kardeş bir ülke olduğunu söyledi. İran'la olan ilişkilerin kısa bir geçmiş zamana değil, tam tersine yüzyıllar öncesine dayandığının altını çizen Başkan Küçükler, "İşte bu köklü ve sağlam geçmiş sebebiyledir ki, sosyal, siyasi, iktisadi ve kültürel münasebetlerimizin güçlenmesi ve işbirliklerimizin kesinlikle devam etmesi gerekiyor" diye konuştu.
Erzurum ve Tebriz kardeşliğine de vurgu yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, "İran'la olan ilişkilerimizi Erzurum özelinde ele alacak olursak, Tebriz'i çok ayrı bir şekilde konumlandırmalıyız. Çünkü İpekyolu olarak adlandırılan güzergah hem İran'a, hem de Anadolu'ya hayat vermiştir. Erzurum-Tebriz hattı da işte bu güzergah üzerindedir. Tebriz'in bizim için taşıdığı önemden dolayıdır ki, bugün Tebrizkapı adıyla andığımız tarihi bir semtimiz vardır" şeklinde konuştu.
Bir süre önce Erzurum'la Tebriz arasında başlayan uçak seferlerini de anımsatan Başkan Küçükler, uçuş fiyatlarının yüksek olması nedeniyle bazı aksaklıklar yaşandığını, bunun için de gerekli adımların atılacağını ifade etti.
Ziyaretin sonunda Başkan Küçükler, kendisine el yapımı çini bir tabak hediye eden Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mehmanperest'e, Oltu Taşı tespih ve Alvarlı Efe Hazretleri'nin dualarının derlendiği 'Nazlı Niyazlar' isimli kitabı hediye etti.
(AA-AA-Y)

23.12.2012 14:01:50 TSI

Editör: Wan Haber