Irak'ın başkenti Bağdat yakınındaki Felluce'de, Başbakan Nuri El-Maliki'nin Sünnileri tecrit siyasetini protesto etmek için toplanan kalabalığın üzerine askerlerin ateş açması sonucu 5 kişi hayatını kaybederken, 20 kişi de yaralandı.
Son bir aydır süren protestolarda Irak kuvvetleri ilk defa halka ateş açmış oldu. Askerin halka ateş açması sonrası Felluce halkı sokaklara döküldü. Bağdat'ta da Sünniler sokağa çıktı.
Irak'ın Sünni yerleşim yeri ve ABD işgaline direnişiyle meşhur Felluce şehrinde Başbakan Nuri El-Maliki'yi protesto etmek için toplanan kalabalık ile emniyet güçleri arasında anlaşmazlık çıktı. Şiilerin hâkim olduğu Irak hükümetinin Sünnileri tecrit siyasetini protesto eden Sünniler, Felluce'de Irak askeri kuvvetleri tarafından aşırı derecede şiddet ile bastırıldı. Askerlerin kalabalık üzerine ateş açması neticesinde 5 kişi hayatını kaybetti. Hüviyeti açıklanan Merwan Abdelhadi ve Hamed Daham isimli protestocuların hayatını kaybedenler arasında oldukları kaydedildi. Yaralılar yakınlarının imkânlarıyla Felluce Hastanesi'ne kaldırıldı. Yaralıların bir kısmının ağır olduğu ve ölü sayısında artış olabileceği kaydedildi.
Bölgede bir ayı aşkın bir süredir Sünniler Maliki'nin Şii hâkimiyetindeki hükümeti protesto ediyor. Şii Irak hükümetinin kendilerini tecrit etmeye çalıştığını ifade eden Sünniler hükümetin bu uygulamadan vazgeçmesini istiyor. 20 Aralık'ta hakkında tutuklama kararı alınan Maliye Bakanı ve Sunni siyasi lider Rafa El-Essawi ile birlikte pek çok Sünni mercinin tutuklanması ülkede mezhep çatışmalarını alevlendirmişti.
(CTŞ-ÖK-D)

25.01.2013 17:12:41 TSI

Editör: Wan Haber