Türkiye ile Irak sınırında bulunan Hezil Çayı yanındaki kömür ocağı Cudi Dağı'ndaki karların erimesiyle birlikte sel sularının altında kaldı. 15 milyon değerindeki kömür ocağının sular altında kalmasıyla beraber 60 kişi işinden oldu.
Sınırın sıfır noktasında kurulan Siyahkaya Kömür Ocağı aşırı yağmur sonrası eriyen kar sularının altında kaldı. Yaklaşık 85 metre derinlikte bulunan kömür ocağında çok sayıda trafo, jeneratör, dinamo ve elektrik malzemeleri yer alıyordu. Sel baskınlarının akşam sıralarında meydana gelmesi ise olası bir faciayı önledi. Yaklaşık 5 yıldır bölgede faal bulunan kömür ocağının maden mühendisi Nihat Bilen, sel baskınından dolayı kömür ocağının sular altında kaldığını söyledi. Bilen, kömür ocağının 500 metre uzunluğa, 15 metre genişliğe ve 85 metre derinliğe sahip olduğunu söyleyerek, kullanmakta oldukları elektrik malzemesi, dinamolar, trafolar ve jeneratörlerin sular altında kaldığını ifade etti. Bölgede kömür bulmak için yaklaşık 5 milyon ton hafriyat çıkarttıklarını belirten Bilen, tam kömür damarını buldukları günün gecesinde ocağın sular altında kaldığını dile getirdi. Bilen, sel sularından dolayı büyük kaybın yaşandığını söyleyerek kömür ocağının kapanacağını ve onlarca kişinin işsiz kalacağını ifade etti. Bilen, ayrıca çok mağdur durumda kaldıklarını ve yetkili kurumlardan yardım beklediğini sözlerine ekledi.
Kömür ocağının müdürü Abdullah Aydemir ise ocağın sular altında kalmasının kendilerini zor duruma koyduğunu söyledi. Aydemir, "Burası bizim kömür damarımız, burada bizim 3 tane gemimiz var. Gemilerimizin her birinin üzerinde 4-5 tane 200 kilovat dinamolar, trafolar, ve jeneratörlerimiz vardı. Zaten onlar ufak bir külfet oluyor. 15 milyon değerindeki ocağımız gitti. 5 yıllık emeğimizin hepsi gitti. Kar, yağmur suyu ile karışınca bu setin üzerinden taşma yaptı. Su taşınca otomatikman kendi kendine yol açtı" dedi.
Kömür ocağında çalışan işçilerin işsiz kalacağını ifade eden Aydemir, "Biz de yetkililerden yardım bekliyoruz. Eğer yardım gelirse işimize bir şekilde tekrar devam etmeye çalışacağız. Ama bu şekilde şu anda çalışma gücümüz söz konusu değildir. Burada 50-60 tane personelimiz vardı, onlar da mağdur oldu" şeklinde konuştu.
Kömür ocağında çalışan işçiler artık çalışacak bir işlerinin olmadıklarını söyleyerek yetkili kurumlardan yardımlar beklediklerini dile getirdi.
(MSÇ-AKK-AŞ-Y)

30.01.2013 11:34:11 TSI

Editör: Wan Haber