Irak ordu birlikleri ile Haşdi Şabi milisleri gece saatlerinde Kerkük'te saldırı başlattı. Yerel kaynaklar, Kerkük'ün Sanayi Mahallesi'nde yaşanan çatışmada, 12 Haşdi Şabi milisinin yaşamını yitirdiğini duyurdu. Pentagon'dan 'taraflara gerginliği artıran adımlardan kaçınma' çağrısı yapıldı. Irak ordusunun bir petrol rafinerisinin kontrolünü aldığı belirtiliyor.

Kerkük’te Peşmerge güçleriyle Irak ordusu ve beraberlerindeki Haşdi Şabi milisleri arasındaki mesafe yer yer 20-30 metreye kadar düşerken, yüksek tansiyon dün çatışmaya dönüştü.

Merkezi hükümetin ilettiği havalimanı ve petrol kuyularının teslim edilmesi önerisinin dün Kürdistan Bölgesi Hükümeti tarafından reddedilmesiyle Haşdi Şabi ve askerler dün gece Peşmerge noktalarına ateş açtı. Yerel kaynaklara göre, Sanayi Mahallesi’nde yaşanan çatışmada, 12 Haşdi Şabi milisi yaşamını yitirdi.

3 NOKTADA SALDIRI

Irak Kürdistan Bölgesi Güvenlik Konseyi’nden yapılan açıklamada, Iraklı ordusuyla Haşdi Şabi’nin Tuzhurmatu, Meryem Beg ve Mekteb Halid bölgesine saldırdığı belirtildi. İlk saldırını dün saat 23.30’da gerçekleştiği belirtilen açıklamada şöyle denildi:

“Iraklı güçlerle İran destekli Heşdi Şabi güçleri, dün gece saat 23.30 sıralarında Kerkük’ün güneyindeki Taze Hurmatu ilçesine, peşmerge üssü ile petrol kuyularını ele geçirmek amacıyla saldırıya geçti. Gece saat 02.30 sıralarında ise Taze Hurmatu ve Meryem Beg Köprüsü bölgesinde ABD yapımı tank ve zırhlı araçlarla Peşmerge güçlerine saldırıldı. Peşmerge güçleri, Heşdi Şabi tarafından kullanılan ABD yapımı 5 Hummer aracını imha etti. Heşdi Şabi ile Iraklı güçler Kerkük’ün güneybatısındaki Mekteb Halid bölgesine de saldırdı.”

PKK İDDİASINA YALANLAMA

Saldırının, Irak Merkezi Hükümeti’nden gelen “Kerkük’e PKK’lılar getirildi. Bu savaş nedenidir” açıklamasının ardından gelmesi dikkat çekti. Erbil’den yapılan açıklamada ise bu iddia yalanlanarak, saldırı için gerekçe yaratılmaya çalışıldığı belirtildi.

KYB Güvenlik Ajansı’nın Twitter hesabından yapılan açıklamada, Irak güvenlik güçleri ve Haşdi Şabi’nin Kerkük’ün güneyindeki Tuzhurmatu’dan topyekün harekete geçtiği ifade edildi.

Açıklamada, söz konusu güçlerin amacının, Kerkük kentine girip Peşmerge’nin kontrolündeki “K1 Askeri Üs” ve petrol kuyularını almak olduğu kaydedildi.

Rudaw’a konuşan Kerkük’ün azledilen Valisi Necmettin Kerim kenti teslim etmeyeceklerinin belirtirken halkı sokağa çağırdı.

Haşdi Şabi, Kürt mahallelerine girdi

ABADİ’DEN TALİMAT

Irak Başbakanı Haydar el-Abadi, silahlı kuvvetlere Kerkük’teki tüm bileşenlerin ‘can güvenliğini koruma’ talimatı verdiğini açıkladı.

‘DENETİM ELE GEÇİRİLDİ’

Irak devlet televizyonu ise ordu birliklerinin Kerkük bölgesinde geniş bir alanda denetimi ele geçirdiğini, Kürt güçleriyle herhangi bir çatışma meydana gelmediğini duyurdu.​

ABD’DEN AÇIKLAMA

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon)ise Kerkük’te yükselen tansiyon ile ilgili taraflara gerginliği artıran adımlardan kaçınma çağrısı yaptı. Pentagon Orta Doğu Masası Sözcüsü Binbaşı Adrian Rankine Galloway, “Tüm taraflara gerginliği artıran adımlardan uzak durması çağrısında bulunuyoruz. Hangi taraf olursa olsun şiddet kullanımına karşıyız. IŞİD ile mücadeleden alıkoyacak ve istikrar bozucu adımlara karşı uyarıyoruz” dedi.

Binbaşı Galloway, “Kürdistan Bölgesi Yönetimi’nin söz konusu sorunların Irak anayasası çerçevesinde çözülmesi için en iyi seçenek diyalogdur” dedi.

Kerkük’ün güneyinde merkezi hükümetin askeri güçlerinin yanısıra 10 binin üzerinde Haşdi Şabi milisinin konumlandığı belirtiliyor.

BİR PETROL RAFİNERİSİ IRAK ORDUSUNUN  KONTROLÜNDE

Irak ordusundan son yapılan açıklamadaysa, Kerkük’ün güneyindeki bazı noktaların kontrolünün peşmergeden alındığı belirtildi.

Buna göre, kentin güneyindeki sanayi mahallesini, bir petrol rafinerisini ve bir benzin istasyonunu Irak ordusunun kontrolü altına alındı. Ordu açıklamasında ilerlemeye devam edileceği belirtildi. (gazeteduvar)

Editör: Wan Haber