Mayıs – Haziran 2013 tarihleri arasında yapılması düşünülen VATSO seçimlerinde, ismi adaylar arasında Feridun Irak, seçim yarışında geri çekilmeyeceğini ve tek bir oy dahi olsa bu seçim maratonunda yoluna devam edeceğini Baskalenews aracılığıyla bir kez daha teyit etti.

 

Naif YAŞAR-Özel

 

İnişli, çıkışlı lokal gelişmelere rağmen Van gündeminin 1. sırasında kalmayı başaran gelişmelerden biri kuşkusuz ki VATSO seçimleri…

 

17 Mart 2013 tarihinde yapılaması düşünülen, daha sonra kimi manevralarla Mayıs ya da Haziran ayında yapılmak üzere ertelenen oda seçimlerinin iddialı adaylarından biri de Feridun Irak.

 

Feridun Irak, Lise mezunu…

1996-1999 yılları arasına Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı görenini yürüttü. Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı sürecinde, Van’da, Organize Sanayi Bölgesi ile KOSGEB Van İşletme Geliştirme Merkez Müdürlüğü kurulmasının öncülüğünü yaptı. Yine aynı dönemde Valilik iştiraki olan işletmelerin yönetiminde yer aldı. 1998-1999 döneminde Van Spor Kulüp Başkanlığı yaptı. Kulüp başkanlığı sırasında Vanspor Kulübü Klasman ve Yükselme Gruplarında şampiyon olarak bugünkü süper lig statüsünde olan 1. lige çıktı. Eğitim ve sağlık alanlarına yaptığı katkılarıyla adında söz ettiren Irak, Devlet-Vatandaş işbirliği örnek teşkil etmek üzere Edremit ilçesinde bulunan ve babasının isminin verildiği Hilmi Irak İlköğretim Okulunun yapılabilmesi için 7000 m2, yine aynı mevkide sağlık ocağı yapılması amacıyla Van İl Özel İdaresine 2200 m2 olmak üzere toplam 9200 m2 arsa hibe etti.

 

Bu süreler zarfında Van dışında, hiçbir alanda tek dikili ağacı olmadığını söyleyen Irak, 2000 yılından itibaren kurucusu olduğu Van Ticaret Borsasında Yönetim Kurulu Başkanlığına seçildi ve 13 yıldır bu görevi yürütmektedir.

 

IRAK,”BU YOLA BAŞ KOYDUK GERİ DÖNÜŞ YAKIŞMAZ BİZE”

 

2013 yılı içinde yapılması düşünülen VATSO seçim maratonunda, iki güçlü rakiple birlikte kulvardaki yerini alan VATBO başkanı Feridun Irak’la, seçim ağırlıklı gündemi konuştuk.

Rahat duruşu, kendinden emin söylemleriyle, sorduğumuz soruları cevaplayan Irak, rakiplerini karalama ve yaptığı hizmetleri övmektense, kentin geleceğine dair nelerin yapılıp yapılamadığı üzerinde yoğunlaştı.

Van halkının öğrenmesi gerekliğine inandığımız, o sorular ve Irak’ın verdiği cevapları siz kamuoyuyla paylaşıyoruz

 

-Sayın Irak, öncelikle şu “ Irak’ın seçimlerde çekileceği “ söylemleriyle söze başlayalım.

 

F.I - Kesinlikle, böyle durum söz konusu değil. Feridun Irak ve ekibi bu maratonda geri çekilmeyecektir. Halkımızın bunu bilmesini isterim.

 

--VATBO gibi ciddi bir kurum varken, VATSO arayışınızın sebebi ne?

 

F.I- Bunu içtenlikle söyleyeyim ki, bu kararı almamın sebebi, halkımızın ve iş çevrelerinin ve arkadaşlarımın teveccühüdür.

 

---Siz giderseniz VATBO’da bir boşluk oluşmaz mı?

 

F.I- 12 yıldır bu kurumun başındayım.15 kişilik kurucu heyetle kurduk. tüm arkadaşlarım de benim kadar yetkin ve tecrübelidir. Dolayısıyla gözüm arkada kalmaz

 

----Ama bu kurumda çok emeğiniz var. Bir duygu kırılması yaratmaz mı?

 

F.I- Haklısınız… Ama hizmetten, sorumluluktan kaçmıyoruz. Hizmet çıtasını daha da yükseltmek ve daha fazla insana hizmet sunabilmenin arayışındayız.

----Sizin için ‘ilk’leri yaratan aktivist’ deniliyor. Nedir bu ilk’ler?

 

F.I- O da halkımızın teveccühü… Kimsenin dernek başkanı olmaya cesaret edemediği 90’lı yıllarda, binlerce insanın üye olduğu kurumlarda yöneticilik yaptım. Van Ticaret Borsası, girişimlerimle bu kente getirilmiştir. Vanspor başkanlığım döneminde Rıdvan Dilmen gibi bir hocayı Van Spor’un başına getirdim ve takımı 1.lig’e çıkardım. Dilmen hoca daha sonra direkt Fenerbahçe teknik direktörlüğüne getirtildi.

---Sanırım KOSGEB serüveninde de adınız anılıyor…

 

F.I- Doğrudur… KOSGEB, başkanlığım döneminde Van’a geldi.

 

VATBO 10 YIL İÇİNDE YÜZ ODAYI SOLLADI

 

F.I- Tekrar VATBO hikayesine dönersek, ne zaman kuruldu, nasıl bir seyir izledi?

99 yılında odanın onayını aldım. ama on yıl içinde, yıllar önce kurulan 100 kadar  Ticaret  odasını geride bıraktık.

 

---Hangi Anlamda?

 

F.I- Örneğin Kars Ticaret Borsası 1936 yılında kurulmuş, Elazığ 1937’de kurulmuş, zira Erzurum 1946’da kurulmuş ama Van borsası, işlem hacmi ve cirosuyla bu gün Türkiye genelindeki 120 borsa arasında ilk 20 sıradadır. yani  Van Ticaret Borsası,70-80 yıl öncesinde kurulan borsaları geride bırakarak tavan yapmıştır.

 

---Sanırım daha önce kiradaydınız?

 

F.I- Evet… ama öz kaynaklarımızı kullanarak ve kimseye el açmadan, yaklaşık 3,5-4 milyon TL’ye mal olan çok kapsamlı bir bina kazandırdık. 7 bin metrekarelik alanda, bin metrekare hizmet binası bin metrekare otopark diğer 5 bin metre kareyi de halkımızın faydalanacağı, yeşil alan ve park olarak tasarladık. taziye evi,hizmet ofisi ve iki banka şubesinin faaliyette olduğu binada, par ve yeşil alanı da bu sezonda hizmete sunacağız.

 

---Başka projeleriniz oldu mu?

 

F.I- Beş yıl öncesinde seralar kurduk vatandaşı seracılığa özendirdik.

Şu ana kadar 450 insanımızı, ücretsiz olarak girişimcilik eğitimine aldık onlara sertifikalarını verdik ve kredi almaları yolunda önemli bir eksiği giderdik.

Oysa bu eğitimleri verme VATBO’nun görevi değildi, asıl muhataplar VATSO ve VESOB’tu.

 

‘MİLLETVEKİLLERİNİN OLAYA MÜDAHİL OLMALARI AHLAKİ DEĞİLDİR’

 

---Meslek odaları ve Feridun Irak gerekçeliğini analiz ederseniz, nasıl bir fotoğraf çıkar ortaya?

F.I- Tüm sorunda burada kaynaklanıyor. Meslek odalarının görevi, devletin verdiği destekleri halka kanalize etmektir. bu işin sorumluları ve muhatapları bizleriz. Kentin kimliğini açığa çıkarmak zorundayız. hak ettiğimiz yerde olmadığımıza inanlardanım. Kentlerin büyümesinde ‘teşvik’ olmazsa bir şeyler ters gidiyor demektir. Dışarıdaki adamları buraya yatırım yönlendiremiyorsak, buradaki iş adamlarımızın da başka yerlere yatırım yapmalarına mecbur ediyorsak bu bizlerin acizliğindendir. İşte Feridun Irak geçmişteki deneyimlerini kılavuz ederek bu sürece atılmıştır.

 

---- Milletvekillerinin seçimlerde taraf oldukları söylemleri doğrumudur?

 

F.I- Sağda solda duyuyoruz. Bakınız yanlış anlaşılmasın, ’Partiler müdahil oluyor’ demiyoruz. Milletvekilleri taraf olduklarını gösterir yaklaşımlar sergiliyorlar. Bu duruş ahlaki ve etik değildir.

 

---Sonuçta birilerinin taraf olması doğal değil mi?

 

F.I- Mutlaka taraf olacaklar. Siyasetin olduğu yerlerde tarafsızlık söz konusu değildir. Ama süreci olumsuz etkileyecek açıklama ve tutumlardan kaçınmalılar.

 

---Başarı şansınız nedir?

 

F.I- Büyük konuşmamak lazım. rakip iki arkadaşım da ,kendi alanlarında başarılı ve yetkin olan şahsiyetlerdir.sonuçta bir yarıştır.halkımız,işverenlerimiz,sanayici ve diğer kesimlerdeki arkadaşlarımız teveccühlerini kullanacaklardır. kaybeden olmayacak, kazanan ise halk olacaktır. Kişiler geçicidir. ama büyük hizmetler bekleyen bir kentin insanlarıyız. sürüp giden kötü gidişata ‘dur’ demenin zamanı gelmiştir.umarım bu yarışta alnımızın akıyla çıkarız.

 

---başarılar sayın IRAK…

F.I- Teşekkürler.

*Baskalenews

Editör: Wan Haber