iPhone kullananlara çok kötü haber... iOS 11 kurulu tüm iPhone`ları kapsayan büyük bir hata ortaya çıktı. Öyle bi hata ki telefonunuzda sık sık kullandığınız uygulamalar dahil her şey çöküyor, cihaz kullanılamaz hale geliyor.

iOS 11`de keşfedilen bir açık size gelen ve bazı özel karakterlerin mesaj yoluyla size gelmesiyle iPhone`unuzu tamamen çökertmesine sebebiyet veriyor. Peki ne tür bir mesaj bunu yapabilir dersiniz?

iOS 11.2.5 sürümü yüklü birçok iPhone akıllı telefonda karşılaşılan hata için Hindistan dili Telugu karakterlerinin cihazlara gönderimi yeterli oluyor. Bu karakterlerin yer aldığı mesajı alan iOS Springboard doğrudan çöküyor.

Telugu karakterleri Teluguca (Hindistan`da kullanılıyor) özel bir dil ve karakterler şu şekilde: అక్షరాలు

Peki bu tip bir mesaj geldiğinde telefonunuza neler oluyor? İşte çöken uygulamalardan en önemlileri...

WhatsApp, Facebook Messenger, Outlook, Gmail bu mesajın gelmesiyle çöken ve artık çalışmayan popüler uygulamalardan sadece birkaçı. Benzer şekilde Mesajlar ve Safari uygulamaları da çökebiliyor.

Peki çöken telefonu nasıl kurtaracaksınız? Çöken telefon ve uygulamaları tekrar hayata döndürmenin bir yolu yok mu?

Uygulamaları tekrar açabilmek için arkadaşınızın size bir mesaj atması gerekiyor. Yani çöken uygulamanıza ulaşmanın tek yolu başka bir arkadaşınızın size bir ileti göndermesi. Ancak bu yöntem sadece iMessage gibi uygulamalarda işe yarıyor; Whatsapp ve Facebook düzelmiyor. Peki onları nasıl düzeltebilirsiniz?

Bu uygulamaları hemen silip yeniden kurmanız gerekiyor. Bu şekilde bir daha aynı türde mesaj almadığınız sürece sorun yaşamayacaksınız. Ancak tekrar böylesi bir mesaj geldiğinde telefonunuzla aynı sorunları yaşamanız işten bile değil.

Skype ve Telegram`ın ise söz konusu açıktan etkilenmediği görülüyor; yani bu uygulamaların bu şekilde çöktüğü henüz kayıtlara geçmiş değil.

iPhone`ların başına ilk kez böylesi bir sorun gelmiyor. Daha önce de yayılan bir bağlantı nedeniyle iPhone`lar donuyordu; ancak Apple yayınladığı iOS 11.2.5 güncellemesiyle bu sorunu çözmüştü.

Apple`dan konuyla ilgili açıklamaya henüz gelmiş değil; ancak sorunun ortaya çıkmasıyla birlikte yayınlanacak yeni bir iOS güncellemesiyle sorunun ortadan kalkması bekleniyor.(Hürriyet)

Editör: Wan Haber