Wan Haber Merkezi

İpekyolu Belediye Meclisi, demokratik halk Belediyeciliğini esas alarak 2015 yılı içerisinde ilçenin ihtiyaçlarını tespit edip bu yönde çözümler üretmeye çalıştı. Belediye meclisi her ayın ilk haftasında toplantı düzenleyerek 74 birleşimde toplam 438 konuyu karara bağladı. Belediye meclisi, Kobanê halkı başta olmak üzere, yaşanan savaşlardan zarar gören halklara 350 bin TL tutarında yardımlarda bulundu. Öte yanda sel felaketinde büyük zarar gören Şırnak'ın Cizre ilçesinde 50 bin TL tutarında gıda yardımı yapıldı. Kürtçenin eğitim dillinde gelişmesi için adımlar atan meclis, İpekyolu Belediyesine bağlı Fatma Tokat Eğitim Merkezi'nin Kürtçe okula dönüştürme kararı aldı. Daha önce Belediye bünyesinde kurulan, Kadın kurulu meclisleşmeye giderek, örgütlü kadın yapısını yeni çatı altında çalışmalarını daha iyi şekilde yürütmeye devam etti. Kadın Meclisi, yıl boyuca çeşitli ekinliklerle kentte bulunan kadınların haklarını savunurken, aynı zamanda eğitim, ekonomi ve sosyal alanda da kadınlara destek oldu.  

Halkla ilişkiler birimi ise kentin tüm dinamikleriyle iletişim sağlayarak doğru tespit ve çözümler üretmeye çabası içerisinde çalışmalarını sürdürdü. Mahalle meclisleri, muhtarlar ve sivil toplum kuruluşlarıyla toplantı ve görüşmeler gerçekleştiren halkla ilişkiler birimi, yıl içerisinde belirli gün ve haftalarda çeşitli etkinlikler düzenlendi.

3-443.jpg

İKİ SENDİKAYLA SÖZLEŞME İMZALANDI

Belediye iş ve hizmetlerini yürütmek üzere, 26  memur, 78 işçi, 47 sözleşmeli ve 490 alt işveren personel olmak üzere toplamda 641 bulunan personel istihdam edildi. Birimde, personelin daha verimli çalışabilmesi için personelin kurum içindeki birimler dağılımı düzenlemek ve atanmasının yapılması işlemleri yürüten İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü, 2015 yılı içerisinde iki ayrı sendika ile toplu iş sözleşmesi imzaladı. Belediye Personeline İş Sağlığı, Güvenliği ve öfke kontrolü üzerine de eğitimler verdi. 

70 KM asfalt yapıldı 

2015 yılı içerisinde ilçe merkezinde 12 mahallede asfalt döşemesi yapıldı. Toplamda 95 bin ton asfaltla 70 kilometre yol beton asfalt ile kaplandı. Aynı zamanda bine yakın noktada asfalt yama çalışması da yaptı.  85 ton stabilize malzeme ile 320 Km'lik yolun bakımı yapılırken, 101 bin 412 metrekare parke, 18 bin metre bordur ve 13 bin 200 metrede oluklu taş döşendi. Aynı zamanda ara sokak ve halkın yoğunlukta kullandığı okul, cami, taziye evi çevreleri de parke döşeme çalışmaları yapıldı. 6 adet taziye evinin yapımı tamamlandı. Kadın istihdamı içinde 2 Bin metrekare alana sahip olan, Kadın Emeği Pazarı yapımı tamamlandı.

Kadın Emeği Pazarın 100 kadın istihdam oluyor. Öte yandan yapımı devam eden çocuk kreşi inşaatı da %85'i tamamlandı. İmar planına göre 8 yeni yol trafiğe açıldı. Yağmur sularının birikmemesi ve yolla zarar vermemesi için 400 adet 2 bin 400 metre Koruge boru döşendi. Van kültür sokağı projesi DAKA tarafından onaylandı ve kısa sürede inşasına başlanacak. Karla Mücadele de 40 araçla 3 vardiyalı olarak aralıksız çalışmalar yürüttü. Meydana gelen iki büyük deprem nedeniyle zarar gören ek hizmet binası tamam yenilenerek depreme daha dayanıklı hale getirildi. Hizmete açılan binada Evlendirme Müdürlüğü, Temizlik İşleri Müdürlüğü ve Destek Hizmetleri Müdürlüğü hizmet vermekte. Bir önceki yıl da 30 araç satın alınırken 2015 yılı içerisinde ise 2 silindir ve 1 greyder daha alınarak belediyenin araç filosu 150'yi üzerine çıkarıldı. 

4-370.jpg

GÜNLÜK 70 TON ATIK GERİ DÖNÜŞÜME KAZANDIRILDI

Artık Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü adı altında hizmet yürüten Temizlik İşleri Müdürlüğü, 300 personel, 49 araç, 3 vardiya ile ilçe sınırları içinde halk sağlığını korumak ve temiz bir kent oluşturma adına çalışmalarını kesintisiz sürdürdü. Ayrıca çevre bilincinin oluşturulması için kampanyalar ve eğitim çalışmaları düzenledi. 2015 yılında yeraltı çöp konteyneri sisteminin birinci aşaması tamamlanarak 100 adet 5 bin litrelik yeraltı çöp konteynerleri uygun noktalara yerleştirildi. Demir çöp bidonları kaldırılarak, yerine 4 bin metal çöp konteynerleri bırakıldı. Halk sağlığını korumak ve oluşan kötü koku problemini gidermek amacıyla konteyner yıkama aracı faaliyete girerken, yeraltı çöp konteynerlerine yönelik ise dezenfeksiyon ve ilaçlama çalışmaları yapılmaktadır. Ambalaj atıklarının toplanma çalışmaları kapsamında günlük olarak 72 ton ambalaj atığı toplanarak geri kazandırıldı. Ayrıca 2015 yılı içinde ambalaj atıklarının toplanması için 3 bin adet iç mekan kutusu ve 11 adet dış mekan konteyneri belirlenen noktalara bırakıldı. 2015 yılının ilk altı ayında 364 kg atık pil toplanarak, TAP- Derneği’ne aktarımı sağlandı. Kış mevsiminde ise kar temizleme çalışmalarına destek verildi. 

5-259.jpg

40 PARK YAPILDI 

Ekolojik bir kent oluşturmak amacıyla önemli çalışmalara imza atan Park ve Bahçeler Müdürlüğü  Erek Dağı ve Bostaniçi bölgesi başta olmak üzere 50 bin fidan dikildi. Erçek Göl kıyısına ilk kez Sahil Bandı yapıldı. İlçe merkezinde ise Gelîye Botan Parkı, Kobanê Parkı, Ferinaz Xosrawani Parkı, Sanat Parkı, Şengal Kadın Parkı, Fahrettin İnan Park’ı yapıldı. Kırsal bölgelerdeki 23 mahallede çocuklara yönelik çocuk oyun parkı yapıldı. İlçe sınırlar içerisinde olan 10 parkta tamamen yenilenerek halkın hizmetine sunuldu.  Kurum ve kuruluşların çevre düzenlemesine destek olundu. 

6-143.jpg

Berivan Kültür ve Sanat Merkezi açıldı

İlçenin köklü kültürüne sahip çıkmaya çalışan Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü, aynı zamanda halka sosyal alanda da destek olmaya çalıştı. 2015 yılı içerisinde 798 aile dilekçe ile müdürlüğe yardım talebiyle başvuruda bulunulurken, Başvuranların tamamına geri dönüş yapıldı. 648 aileye nakdi ve gıda desteği yapıldı. Aynı zamanda eğitim gören öğrencilere ihtiyaçları tespit edilerek kırtasiye desteğinde bulunuldu. Sel ve yangın gibi durumlarda zarar gören ailelerin zarları karşılanması için destekte bulunuldu. İpekyolu Belediyespor Kulübü kuruldu. Kulüp bünyesinde A takımı, U-14 ve U-15 kategorilerinde kurulan futbol takımları çeşitli turnuvalarda ilçeyi temsil ediyor.  

Berivan Kültür Sanat Merkezi'nin açılışı yapıldı. 300 kişilik tiyatro solonu, sergi salonu ve dersliklerden oluşan Berivan Kültür Sanat Merkezi'nde “Özgür Sanattan, Özgür Geleceğe” sloganıyla 9 ile 15 yaş arası çocuklar için bağlama, gitar, halkoyunları, piyano, tiyatro, dil, seramik, resim ve fotoğrafçılık olmak üzere 9 dalda kurs verildi. Ramazan ayı etkinlikleri kapsamında birçok kez iftar yemekleri düzenlenirken her akşam değişik mahallerde iftardan sonrası tiyatro, konser ve film gösterimleri düzenlendi. Kürdistan da yaşanan katliamlara ilişkin anma programları, panel ve sinevizyon gibi etkinlikler düzenledi. Seramik atölyesinde 2 aylık çalışma süresi boyunca: 171 sır denemesi, 140 döküm, 20 model, 30 kalıp sonucu 20 adet Urartu dönemi figürleri işlenerek, Doğu Anadolu Turizm ve Seyahat Fuar'ında sergilendi. Berivan Kültür ve Sanat Merkezi  30’dan fazla etkinliğe ev sahipliği yaptı. 

7-074.jpg

KADINLAR İÇİN SEMİNERLER DÜZENLENDİ

Kadın özgürlükçü yönetim anlayışı ile kadınların sosyal kültürel ve ekonomik yaşama etkin katılımları için çalışmalar yürüten Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü aynı zamanda Van'da meydana gelen kadın katliamlarına dikkat çekmek amacıyla, kadına yönelik şiddete karşı farkındalık eğitimleri ve basın açıklamaları düzenledi. 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Dayanışma ve Mücadele Günü kapsamında, 3000 bin adet ‘Kadına Yönelik Şiddet NEDİR?’ kitapçığı Kürtçe ve Türkçe olarak hazırlanarak dağıtılırken,  Kürtçe ve Türkçe hazırlanan Etiketler Van Büyükşehir Belediye otobüslerine yapıştırıldı. Meme ve Rahim Ağzı Kanseri, Tüberküloz ve Cinsel haklar Üreme hakları farkındalık ve savunuculuk konularında birçok mahallede eğitim verildi. Hacıbekir ve Karşıyaka Mahallelerinde düzenlenen Çocuk Şenliklerinde 6 bin adet yap-boz, boyama kitabı, boyama kalemi, atlama ipi çocuklara dağıtıldı. Maya Kadın ve Yaşam Merkezi’nde el sanatlarına yönelik mesleki eğitimler verildi. Merkez bünyesinde bulunan sağlık evinde ise kadınların sağlık taramaları yapılarak gerekli sağlık kurumlarına yönlendiriliyor. El sanatlarında üretilen ürünler Doğu Anadolu Turizm ve Seyahat Fuarı’nda da sergilendi. Merkezde kadınlar ve çocuklar için çok sayıda etkinlikler düzenlendi. Maya Kadın ve Yaşam Merkezinde Kadın Eserleri Kitaplığı oluşturmak için kitap kampanyası başlatıldı. Temmuz ayında, Erçek Mahallesinde bulunan Erçek Hizmet birimindeki 7 dükkan da kadın eğitim ve üretim atölyesi için hazır halle getirildi. Kadın ve Aile müdürlüğü değişik kurum ve kuruluşların düzenlediği eğitim, seminer ve etkinliklerine katılıp bu yöne halka ulaşıp katılımlarını sağladı. 

8-059.jpg

HALK SAĞLIĞINI KORUMAK İÇİN DENETİM VE SEMİNERLER VERİLDİ

‘Sağlıklı olma hali, Özgür olma halidir’şiarıyla çalışmalarını sürdüren Sağlık İşleri Müdürlüğü ise sağlık seminerler düzenlerken aynı zamanda kentte bulunan işletmeler düzenli olarak denetlendi. Tüberküloz , Cinsel Haklar-Üreme Hakları, Savunuculuk,  alkol ve madde bağımlılığı, meme ve rahim ağzı kanseri farkındalık eğitimleri düzenlendi. Alkol ve madde bağımlılığına karşı basın açıklaması düzenlendi. İlkokullarda kişisel hijyen ve el yıkama eğitimi eğitimleri verildi. İlçe sınırları içerisindeki gıda İşletmelerine ‘Genel Hijyen ve Personel Hijyeni’ konulu seminerler verildi. Seminer sonrası katılımcılara personel el broşürü, uyarıcı levha ve bone-maske-galoş verildi. Müdürlük tarafından Gıda Kontrol Denetim ekipleri, ilçe sınırları içerisinde faaliyet gösteren gıda imal yerleri (Lokanta,cafe,yemek sanayii, kasap,şarküteri, tüm okul kantinleri vb.) gıda işletme yerlerine denetimler yaptı. İşyeri açma ve çalıştırma ruhsatı olmayan, personel hijyen kurallarına uymayan firmalara uyarıda bulunuldu, gerekli görülen işletmelere cezai işlem uygulandı. Toplam denetlenen iş yerleri 780 iken, ruhsatı olan işletme ayısı  375, ruhsatı olmayan 405 işletme tespiti yapıldı. İşletme ruhsatı olmayan 110 işletmeye tutanak tutuldu. Ayrıca İlçede faaliyette olan 19 güzellik salonu da denetlendi. Beyaz bayrak projesi çalışması yürütüldü. 

204 İNŞAAT RUHSATI VERİLDİ 

2015 yılında 541 Adet Resmi imar durumu ve tahmini 3 bin 300 adet bilgi amaçlı İmar Durum Belgesi verildi. Ayrıca imar tadilatı için müracaat eden 128 adet plan değişikliği başvurusu alınarak gerekli hazırlıklar yapıldı. İpekyolu Belediyesi tarafından Van Büyükşehir Belediye Başkanlığına sunulan 96 dosyanın tadilat işlemleri planlara işlendi. Başvurusu alınan 100 adet Ada Etüdünün 80 tanesi için arazide gerekli inceleme ve çalışmalar yapılarak sonuçlandırıldı. Harita şubesince toplam 246 adet ifraz dosyası müracaatı alınarak gerekli işlemleri yapıldı ve 153 adet ihdas dosyasının raporu tutuldu. 2015 Yılı 30 Kasım tarihine kadar ruhsat şubesince 204 adet inşaat yapım ruhsatı, verildi. 143 Dosyanın Yapı Kullanım İzni için sahada kontrol ve incelemeler yapılarak, 41 dosyanın yapı kullanım izni verildi. Numarataj Birimince rutin işlerin devamı sağlanarak 235 adet su aboneliği için adres kodu, 309 adet vergi dairesi için adres kodu, 749 adet adres güncelleme ve 448 adet yeni kayıt ve 163 adet yazışma işlemi olmak üzere toplam 1.904 adet işlem yapıldı. 

70 BİN M2'YE YAKIN ARSA HALKIN HİZMETİNE KAZANDIRILDI
Van'da geçmiş yıllarda özelleştirmeyi esas alarak birçok kamusal alanı peşkeş çeken sistem belediyelerinin aksine, merkeze bağlı birçok taşınmazı kamulaştırarak halka kazandıran, Emlak ve İstimlak Müdürlüğü, bu alanlarda yeşil alanlar, park, sosyal alan ve kamu alanları yapmaya devam ediyor. 2015 yılı içerisinde İpekyolu Belediyesine ihdas ile 26 Adet taşınmaz sağlanırken, 2014 yılından bu tarihe kadar ise 36 adet taşınmaz tescili gerçekleştirildi. Aynı şekilde belediye 2016-2019 yılları arasında, stratejik plan kapsamında öngördüğü 12 dev proje ile birlikte, park, yeşil alan ve sosyal alan donatıları için toplamda 70 bin m2'ye yakın arsa halkın hizmetine kazandırıldı. Zabıta Müdürlüğü ise Sağlık İşleri Müdürlüğü ile birlikte denetimlere katıldı. Şerefiye Mahallesi Ulu Cami yakınındaki Zabıta noktasındaki ekipler düzenli olarak rutin kontroller yapmaya devam etti. Yoğun kar yağışı nedeniyle cadde ve sokaklarda, Fen İşleri müdürlüğünce yürütülen kar temizlik çalışmalarının güvenliği sağlandı. İlçe sınırları içindeki faaliyet gösteren oteller denetlenerek, ruhsatı olmayan otellere ikaz süresi verildi.

9-038.jpg

432 HABER YAPILDI
2015 yılı itibari ile belediye faaliyetlerini yansıtan toplam 432 haber yapan Basın Yayın birimi, ulusal ve yerel basın kuruluşları ile paylaştı. Belediyenin reklam ve ilan çalışmalarının tümü belediye basın birimince hazırlanıp eksiksiz bir şekilde yapıldı. Belediye tarafından, İlçe kültür ve turizmini konu edinen 17 dakikalık belgesel yapıldı. İlçe belgeseli, Diyarbakır Sanayi Odası tarafından, Diyarbakır Kültür ve Turizmi için planladığı belgesel çekim ihalesinde 1. seçildi. 2015 yılı içerisinde Belediye faaliyetlerini anlatan gazete-dergi, bülten-dergi, 1 ve 2 sayı Belediye Kültür Dergi çalışmaları, İlçe tanıtımı ve belediye çalışmalarını anlatan CD ve DVD basılarak dağıtıldı. Aynı zamanda birimlerle eş güdümlü dergi, el kitapçığı, el broşürü vb. gibi yazınsal ve görsel alanda birçok çalışma yürütüldü.

BİDAV ve KESER’DEN ULUSLARARASI TEMASLAR

İpekyolu Belediye Eş Başkanları Aygül Bidav ve Veysel Keser, belediyenin çalışmalarını koordine ederken, aynı zamanda uluslararası temaslarda bulunarak, İpekyolu Belediyesi Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi'ne HDP ve DBP'yi temsilen asil üyeliğe ve Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler, Orta Doğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı üyeliğine seçildi. Öte yandan Paris'in Stairs'in Belediyesi ile kardeş belediye çalışmaları başlatıldı. 

64 MİLYON  971 BİN TL HARCANDI

 Verilerine göre 2015 belediye bütçesi 95 milyon 500 Bin TL olarak belirlenirken, Belediyenin toplam gideri 64 milyon 971 bin 432 TL iken belediye kasasından kalan bütçe ise 30 Milyon 528 bin 567 TL oldu. 2015 yılı içerisinde ilçe sınırları içerisinde, VASKİ ve UKOME gibi kurumların hizmeti için, Van Büyükşehir Belediyesine, 31 Milyon 734 bin TL bütçe aktarıldı. 

Editör: Wan Haber